До кандидат-студентите: Заповядайте на уебинар с участието на Технически университет-Габрово. Включете се в инициативата „ Моето бъдеще като инженер е в България - популяризация на кандидатстудентска кампания 2020“

hcУВАЖАЕМИ КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ,

На 17 юни от 14.00 часа Технически университет-Габрово ще Ви представи специалностите за академичната 2020/2021 г., както и нашите предимства.

Очаквайте скоро линк за регистрация, за да се включите в уебинара с участието на ТУ-Габрово на: https://www.haycad-infotech.bg/sybitia/digitalna-akademiq-hajkad-startira-nova-iniciativa-moeto-bydeshte-kato-inzhener-e-v-bylgariq-populqrizaciq-na-kandidatstudenska-kampaniq-2020

Инициативата е на Дигитална академия Хайкад и има за цел да покаже какви възможности за модерно инженерно обучение на световно ниво предлагат българските технически университети, без да е нужно да напускате България.

Уебинарите са безплатни. С кратки онлайн презентации ще бъдат представени инженерните специалности в техническите университети в България. Подробностите за инициативата може да намерите на: https://www.haycad-infotech.bg/sybitia .

Технически университет – Габрово ще Ви очаква!

webinar haykad

 

Контактът на бизнеса с младите да се засили чрез стимули и стипендии

prof. jelezarovТехническият университет - Габрово е сред  висшите училища, подкрепили кампанията "Моята професия, моето бъдеще". Инициативата на Портала на българските общини Kmeta.bg дава възможност на креативни студенти да разработят проект по тема, зададена от 9 големи компании. Срокът за изпращане на проектите на специално създадената за целта платформа е 14 юни 2020 г. включително. Жури от компаниите ще оцени проектите. А деветте най-добри разработки по всяко от направленията ще получат награда от по 2000 лева.  

В каква посока младите хора и бизнесът трябва да преосмислят бъдещето си и какво ново ще предложи ТУ-Габрово през академичната 2020/2021 г.  е интервюто с ректора на ТУ- Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров – Ректор на ТУ-Габрово, публикувано на сайта Kmeta.bg

30 студенти от ТУ с награди за отличен успех и постижения

24may AzbukaЗа поредна година Технически университет – Габрово отличи най-значимите постижения на академичната общност. По традиция за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май награди получават студентите с високи оценки и успешни изяви.

Заради наложените епидемични мерки тази година се планира те да бъдат връчени на тържествен академичен съвет за Деня на народните будители – 1 ноември.

Общо 20 са отличниците, завършили първата година от следването си в редовна форма на обучение за бакалавър и професионален бакалавър, които получават грамота и парична премия от 200 лв.

От факултет „Електротехника и електроника“ това са Розмари Динкова, Емилия Недялкова и Силвана Ирманова – специалност „Компютърни системи и технологии“, Филка Иванова и Радостин Лефтеров – специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“, и Светлин Райков – специалност „Комуникационна техника и технологии“.

От факултет „Машиностроене и уредостроене“ са Искра Иванова и Поля Браткова – специалност „Компютърни технологии в машиностроенето“, Ивайло Стоянов и Александра Маринова – специалност „Компютърен дизайн в индустрията“, и Ипек Юсеинова – специалност „Мехатроника“.

От факултет „Стопански“ студентите са Десислава Петкова и Цветелина Рачева – специалност „Стопанско управление“, Росица Бакоева и Симона Чернокожева – специалност „Публична администрация“, и Снежана Димитрова – специалност „Икономика на търговията“.

Наградени са и четирима отличници от Технически колеж – Ловеч, това са Тодор Иванов и Мирослав Каменов – специалност „Електротехника“, Диана Колева – специалност „Текстилна техника и технологии“, и Силвия Иванова – специалност „Компютърни системи и технологии“.

Освен студентите с отличен успех награди получават и тези, които са постигнали призови резултати в олимпиади, състезания, хакатони и други научни събития. С грамота за успешно представяне са поощрени 10 студенти, взели участие в различни инициативи.

За завоюван златен медал от междууниверситетско състезание по математика през 2019 г. грамота получава инж. Мирослав Начев – специалност „Компютърни системи и технологии“, както и Радостин Лефтеров – специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“, който е спечелил бронзов медал.

За доброто си представяне в Академия за иновации през 2019 г. са отличени Сонер Мехмед и инж. Йордан Пенев – специалност „Компютърни системи и технологии“, и Александра Маринова – специалност „Компютърен дизайн в индустрията“.

Йордан Пенев и Александра Маринова са наградени и като финалисти в най-голямото технологично събитие у нас „Как да хакнем кризата в България 2020“, посветено на проблемите, предизвикани от коронавируса.

Заслужена грамота получават и участниците в хакатона „Gabrovo Game Jam 2020“ – Златомир Христов и Цветислава Лавчиева – специалност „Компютърни системи и технологии“, и Радостин Лефтеров – специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“.

Академичното ръководство на Технически университет – Габрово поздравява и благодари на всички студенти и техните преподаватели за усърдието и задълбочената работа. Бъдете уверени, проявявайте упоритост, за да се множат успехите и добрите резултати. Мечтайте и създавайте, дерзайте!

Денят на светите братя Кирил и Методий (в снимки)

DSC 9615_rsДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май беше отбелязан в Габрово с тържествен молебен, отслужен в храм „Успение на Пресвета Богородица“.
Традиционното литийно шествие премина по централните улици, отправяйки се към паметника на благодетеля Васил Априлов, където бяха поднесени цветя в знак на признателност.
От името на Технически университет – Габрово празника уважиха зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Анатолий Александров и зам.-ректорът по научноизследователската работа доц. д-р инж. Пламен Цанков.