Бъдете като „Бийтълс“ във фотоконкурса „ПОГЛЕДНИ“

The Beatles Abbey RoadИзберете подходяща пешеходна пътека, измислете интересен сюжет и я прекосете, както направиха преди 51 години музикантите от британската рок група „Бийтълс“.

Това предизвикателство отправя Община Габрово в онлайн фотоконкурса „<-ПОГЛЕДНИ->, който е посветен на Европейската седмица на мобилността.

Идеята ще търси най-оригиналното възпроизвеждане на легендарната снимка от обложката на албума „Abbey Road“ („Аби Роуд“). Фотосът представя най-прочутото пресичане на едноименната улица в северен Лондон от ливърпулската четворка за техния предпоследен албум. За корицата му е избрана снимката, на която бийтълсите са застанали във V-образна форма.

Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят една своя снимка, която пресъздава темата. Фотографията може да бъде както индивидуална, така и групова.

Срокът за изпращане на снимки е от 16 до 22 септември 2020 г. на електронен адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Участниците трябва да посочат име и телефон за връзка.

Всички получени снимки ще бъдат публикувани в специално създаден албум на фейсбук страницата на Община Габрово. До 27 септември потребителите ще гласуват за своите фаворити, а финалистите ще бъдат обявени на 29 септември 2020 г. Броят се за валидни само лайковете на страницата на Община Габрово.

Първите три снимки с най-много гласове ще получат атрактивни награди, а защо не и възможност да бъдат харесани за обложката на някой албум…!

Всички инициативи в Седмицата на мобилността следете на www.gabrovo.bg и във фейсбук страницата на Община Габрово.2020 EMW Poster БГ

Технически университет - Габрово официално откри академичната година

DSC 9702С тържествена церемония, Технически университет-Габрово отбеляза началото на академичната година. В присъствието на Кмета на Община Габрово – госпожа Таня Христова, Областния управител на Област Габрово – госпожа Невена Петкова, членовете на Университетското настоятелство – инж. Николинка Хинкова, инж. Десислава Колева и инж. Калоян Иванов първокурсниците и студентите на Университета бяха приветствани от Ректора – проф. д-р Илия Железаров.

Проф. Железаров благодари на новоприетите студенти за избора да продължат своето образование в Технически университет- Габрово.

Ректорът на Университета напомни за добрите образователни традиции на ТУ-Габрово, за новите инициативи и предстоящото откриване на втория по големина Технологичен парк в страната, за възможностите, които стоят пред всички студенти, за облика на град Габрово, в който традициите в образованието, иновациите и предприемаческия дух вървят ръка за ръка. Проф. Железаров подчерта, че новата академична година започва „в условия на световна пандемия, съпроводена от икономическа криза и физическа дистанция, в един нов свят, в който ние заедно трябва да организираме учебния процес по начин по който, да осигурим качеството на обучението, но и да пазим живота и здравето на всички“.DSC 9703

Ректорът на Университета пожела на всички студенти и преподаватели една ползотворна, успешна и запомняща се академична година. Тази година ще бъде изпълнена с нови предизвикателства, но ще ни отвори и нови хоризонти. Трябва да бъдем отговорни и мотивирани, за да успеем да се справим с новостите – подчерта още Ректорът!

Госпожа Таня Христова пожела на всички присъстващи „новото нормално“ да не се настанява комфортно в живота ни и да успеем да променим формулата, така че да сме господари на ситуацията“. Кметът на Община Габрово се обърна към всички студенти с пожеланието годината да остане незабравима, не заради условията на епидемия, а „незабравима по старите студентски критерии, за които прекрасна учебна година значи освен нов свят от знания и възможности, още – нови приятели, забавления, емоции, любов, пътувания и свобода!“

„Имайте креативен дух и отговорен подход към образованието! Нека годините в Технически университет-Габрово бъдат най-ярките в живота ви! – обърна се към студентите госпожа Невена Петкова – Областен управител на Област Габрово. На академичния състав, Областният управител пожела „вдъхновяващи студенти, отворени за знания и готови да се справят с новостите в учебния процес“.

DSC 9744 DSC 9766

 

След тържественото откриване на академичната година студентите от всички специалности получиха указания за организацията на учебния процес от обучаващите катедри. На този етап Университетът предлага хибридна програма – част от учебния материал и определени модули ще се поднасят онлайн, а практическите и лабораторни занятия ще се провеждат присъствено при спазване на всички мерки за дезинфекция и формиране на малки групи. Университетът разполага с огромна материална база, която ще позволи да се спазва изискването за социална дистанция – напомниха от Ръководството.

DSC 9709 DSC 9773

 

 

Откриване на 2020/2021 академична година

opening2020 2021


Академичното ръководство на Технически университет-Габрово кани всички свои студенти, преподаватели, служители и приятели на официално откриване на новата учебна 2020/2021 година, което ще се състои на 14 Септември 2020 г. (Понеделник) от 10:00 часа в Корпус 1 (сграда Интеграл) - централен вход.

След тържествената церемония, следва посрещане на новите студенти по катедри и специалности от 10:30 ч. в следните зали (ако сте първокурсник, обърнете внимание на следващите редове):

       КАТЕДРА

СПЕЦИАЛНОСТ

ЗАЛА

 АИУТ

Автоматика, роботика и компютърни управляващи системи (АРКУС)

3410

Електроника

Промишлена и автомобилна електроника (ПАЕ)

2311

ЕСЕО

Електроенергетика и електрообзавеждане (ЕЕ)

2603

 

КСТ

Компютърни системи и технологии (КСТ)

3311

Софтуерно и компютърно инженерство (СКИ)

КТТ

Комуникационни технологии и киберсигурност (КТКС)

2210

ОЕЕ

Техническа безопасност (ТБ)

1209

МУ

Мехатроника

2414

 

МТТ

Компютърни технологии в машиностроенето (КТМ)

1422

Технология на материалите и материалознание (ТММ)

ИДТТ

Компютърен дизайн (КД)

2501

ЕТ

Индустриални, топлинни и газови системи (ИТГС)

1300

Мениджмънт

Индустриален мениджмънт (ИМ)

1111

Стопанско управление (СУ)

ССН

Социални дейности (СД)

1244

Технически университет-Габрово си поставя амбициозни цели за развитие

 

20200940 interviu rektor miniТехнически университет-Габрово се стреми да се превърне в изследователски университет, ориентиран към приложни изследвания. В момента Университетът изгражда Технологичен парк, който е оборудван с уникална техника на световно ниво. Технологичното оборудване ще е достъпно не само за бизнеса, но и за студентите. Какви задачи ще изпълнява Технологичният парк и какви амбиции има ТУ-Габрово може да прочетете в интервюто на проф. д-р инж. Илия Железаров във вестник Аз Буки – национален седмичник за образование и наука.