ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Digital Summit 2024 в Габрово

photo 2024 06 12 09 54 17На 08.06.2024 г., студенти, докторанти и преподаватели от Технически университет Габрово присъстваха на събитие организирано от IT компания JAKALA (Божидар Бошнаков) на име Digital Summit в зала Възраждане в гр. Габрово. Организаторите са млади и амбициозни професионалисти в технологичната индустрия, които за 6-та поредна година са в нашия малък, но динамичен град в сърцето на България. Мисията им е да съберат заедно лидери от IT сектора, които да да мотивират младите хора и да предадат своите знания, опит и идеи, като стимулират напредъка на технологиите за едно по-светло и зелено бъдеще. Лектори на събитието бяха:

 • Иделин Тодоров, специалност "Head of Development" в SiteGround с лекция "Customization vs. Standardization;
 • Петър Райков, специалност "Technical Training Manager в Telerik Academy с лекция "Как да успеем в софтуерната индустрия;
 • Lotus Child, специалност "Client Experience Director" в Jakala Nordics, UK & FR с лекция "Building the Future with DXP";
 • Николай Добромиров, специалност "Engineering Director в Nexo с лекция "Essential observability and traceability for microservices in the wild";
 • Лъчезар Вълчев, специалност "Senior Manager & Technology Delivery Lead, Accenture с лекция "Accenture Life Trends 2024;
 • Wolfgang Otterbach, специалност "Head of EA Drives & Motors at Festo" в Festo Production EOOD с лекция "My successful Journey throughout Europe to Festo Bulgaria.

Партньори на събитието бяха:

 • Jakala, които са и организатори на събитието;
 • Nexo;
 • SiteGround;
 • accenture;
 • Driving our Future Festo;
 • Telerik Academy;
 • SoftUni;
 • Община Габрово.

Студентите, докторантите и преподавателите от Технически университет Габрово в кафе-паузите дискутираха интересните теми с лекторите и гостите на събитието. Участници и преподаватели от Технически университет Габрово, бяха: доц. Валентина Кукенска, доц. Делян Генков, ас. Виктория Велкова, докторант инж. Цветислава Лавчиева, студентите Михаил Стефанов, специалност КТКС, Мариан Серафимов, специалност ТБ, Денис Коев, специалност КСТ и др.

Информация за събитието и лекторите има на следния линк.

Договор за сътрудничество между Технически университет Габрово и Oriental University, Индoр, Индия

oriental univesityНа 10 Юни 2024 г. бе проведена онлайн среща между представители на Технически университет-Габрово и Oriental University, Индoр, Индия.

От страна на ТУ-Габрово взеха участие проф. д-р инж. Илия Железаров – Ректор на ТУ-Габрово, доц. д-р инж. Христо Христов – Зам. Ректор „МС и ВО“ и доц. д-р инж. Алдениз Рашидов – Директор на „Център за електронно и дистанционно обучение“. Представители на Oriental University бяха Dr Dhruva Ghai - Pro Vice Chancellor Oriental University, Индoр, Индия.- Dr Garima Ghai Dean (Academics) и Registrar - Dr Pradyumna Yadav.

На срещата бяха обсъдени възможности за сътрудничество в областта на обучението на студенти, съвместни научни и научно-приложни проекти, обмен на преподаватели и студенти.

Срещата приключи с подписване на споразумение за сътрудничество и съвместна дейност между Технически университет Габрово и Oriental University, Индoр, Индия.

Технически университет-Габрово получи дарение на компютърна техника от "Амюзнет Интерактив"

DSC 0395

„Представители на "Амюзнет Интерактив" ЕООД проведоха работна среща с ръководството на Технически университет – Габрово на 03.06.2024 г. На срещата беше подписан договор за дарение на компютърна техника за целите на обучението на студенти и докторанти в катедра "Компютърни системи и технологии".

Ректорът на университета, проф. д-р инж. Илия Железаров благодари за дарението и подчерта, че Технически университет – Габрово е водещ в страната в обучението и иновативната дейност в областта на компютърните науки.

Ден на отворените врати в софтуерната компания P3 Bulgaria и Техническия инженерен център на Festo в гр. Габрово

DSC 0331

На 28.05.2024 г. се проведе Първият Ден на отворените врати в софтуерната компания P3 Bulgaria и Техническия инженерен център на Festo в гр. Габрово. Събитието се състоя в бизнес комплекс Scientia с любезното съдействие на домакините. Над 50 студенти и преподаватели от ТУ Габрово от специалности „Софтуерно и компютърно инженерство“ (СКИ), „Комуникационни технологии и киберсигурност“ (КТКС), „Автоматика, роботика, компютърни и управляващи системи“ (АРКУС), „Промишлена и автомобилна електроника“(ПАЕ), „Компютърни системи за управление“ (КСТ) и др., посетиха офисите на двете компании, водени от доц. д-р инж. Д. Генков и проф. д-р инж. С. Садинов, декан на „Факултет по електротехника и електроника“

Под мотото „Driving Our Future“ в Техническия инженерен център на Festo, Габрово, инж. Красимир Гичев, ръководител на звеното в Габрово, приветства представителите бъдещите инженери и техните преподаватели, като ги увери, че Festo категорично ще застане зад организиране на образователните инициативи, които имат добавена стойност и към днешния ден и утрешния ден.

„Целта на днешната среща е да покажем и онагледим нашата дейност, като първо разкажем как и по какъв начин случваме нещата, а после и да ви покажем програмите, установките и модерната техника и оборудване, включително устройства и софтуерни продукти, които са в основата на производството на високотехнологичните продукти с марката Festo. Само по този начин ще сме част от положителни промени в индустрията и в обществото, за да способстваме устойчивост и подобрим благосъстоянието и възможностите за развитие на хората в града, региона, страната и света“, допълни г-н Гичев. По време на срещата бяха представени дейностите по направленията Hardware, Software и SWTesting. По време на теоретичната част фокусът бе върху историята и устойчивото развитие в сферата на индустрията на компанията, която е визионер в света на индустрията.

Направена бе демонстрация на работата с Festo Automation Suitе чрез параметризиране и управление на CMMT-AS. Бяха показани и различните режими на работа на едно сервозадвижване, както и на различните начини на превключването на комуникационните интерфейси на CMMT-MP устройствата. 

Последва симулация на управлението на CMMT-AS чрез PLC програма, както и представяне на лабораторната измервателна техника, която екипът на Festo в Габрово разработва.

По време на обиколката на модерните офис и лабораторни площи, гостите имаха възможност за директни въпроси към колегите към Мариян Няголов, Георги Сяров, Петър Ненчев, Иван Стоянов, Величко Лефтеров, Валери Петков, Даниел Лене, Красимир Петков и Даниел Здравков.

В софтуерната компания P3 Bulgaria, студентите имаха възможността да се докоснат до работния процес и ежедневието на един софтуерен разработчик. Тодор Тодоров, ръководител на екипа в Габрово, разказа какви са различните позиции и възможности за развитие в компанията, както и съответните отговорности. Студентите получиха насоки за начално развитие в програмирането и научиха какъв е обичайният кариерен път в сферата.

P3 Bulgaria има дългогодишен опит с утвърдена стажантска програма, която подготвя студенти да започнат кариерата си и дава възможност да продължат развитието си в компанията. В бъдеще програмата ще се провежда и в Габрово, а студентите на ТУ имат предимството да са вече запознати с процеса.

Срещата премина през много емоции и въпроси от страна студентите и бе закрита в обучителния център на компанията от проф. С. Садинов, където предстои да се провеждат много интересни форуми, на които ще са поканени и студенти и преподаватели от ТУ- Габрово.