Банкова сметка на Технически Университет – Габрово

ТАКСИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ може да внасете по сметката на Технически Университет – Габрово, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се вписват трите имена на студента, фак. №, специалност и семестър.

dskДСК ЕАД - Габрово,
IBAN: BG83STSA93003110006000,
BIC: STSABGSF

 

Стипендиантска програма на Европейския форум Алпбах

alpbach

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

В Министерството на образованието и науката от Посолството на Република България в Берлин е постъпила информация относно стартирала процедура за набиране на кандидати за стипендиантската програма на фондация „Европейски форум Алпбах“ за участие в семинарната седмица „Европейски фестивал на идеите“. Събитието ще се проведе в периода 19.08. - 26.08.2020 г. в Австрия.

Стипендията е насочена към студенти на възраст между 18 и 30 години. Крайният срок за подаване на заявленията е до 31 март 2020г.

Уведомяваме Ви, че подробна информация относно програмата, изискванията за кандидатстване и размера на отпусканата стипендия е налична в приложената брошура на английски език и на уеб-сайта: https://www.alpbach.org/en/scholarships/.

Във връзка с горното предлагаме приложената информация да бъде публикувана на интернет страницата на висшето училище.

Вижте пълният текст на писмото от Заместник-министър на образованието и науката от тук.

Отмяна на информационен ЕРАЗЪМ + ден

erasum

Уважаеми студенти,

уведомяваме ви, че информационният ЕРАЗЪМ + ден, планиран на 11.03.2020 г. се отменя.

Възпитаници на ТУ – Габрово с уникална разработка в машиностроенето

TU Mechatronica engineersДвама бивши възпитаници на Технически университет – Габрово са разработили уникална иновация в областта на машиностроенето. Това са конструкторът Мирослав Недялков и програмистът Красимир Кръстев – инженери в „Мехатроника“ АД.

„Нашите машини произвеждат ламинатни туби, които според желанието на клиента се пълнят с различни продукти – паста за зъби, боя за коса и др.“, разказва Мирослав Недялков. Машината, която разработват в момента, е добавка към по-голямата техника. Тя взима готовия продукт и го придвижва до пакетиращата машина, която сортира тубичките в нужната опаковка. Уникалното в разработката е технологията, чрез която ще се пренасят тубите.

Според програмиста Красимир Кръстев всеки проект е ново предизвикателство. „Ние направихме система, която се управлява на няколко нива. Най-ниското са сервозадвижвания и пневматични изпълнителни механизми, а на по-високото ниво имаме управляващи контролери и компютри.“ Цялата машина е свързана към интернет. Така специалистите могат дистанционно да я диагностицират и при нужда да оказват съдействие на клиентите.

Последната разработка на Мирослав и Красимир е предназначена за индийска фирма, работили са и за японска компания, където са успели да впечатлят колегите си от най-развитата държава в Азия.

98% от инженерите в „Мехатроника“ АД са възпитаници на Технически университет – Габрово. Чрез съвместен проект през миналата година в завода стажуваха студенти както от габровския, така и от чужди университети. Чрез бизнес ориентираното обучение голяма част от завършилите Техническия университет намират професионална реализация в местни фирми.

Вижте целия репортаж в предаването Знание.БГ по БНТ 2: