Студентите на Технически университет – Габрово се класираха на първо място на Национално състезание „Приложна електроника“

PXL 20230510 131618849На 10.05.2023 г. от 14.00 часа в Националния военен университет – Велико Търново се проведе финалният кръг на Национално състезание „Приложна електроника“ между курсанти и студенти, организирано съвместно от Националния военен университет „Васил Левски“ и търговска верига „Елимекс“. Участие взеха пет отбора от: Технически Университет – Габрово, Технически Университет – Варна, ВВВУ „Г. Бенковски“, факултет „Общовойскови“ и факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ при Националния военен университет „Васил Левски“.

Технически университет – Габрово беше представен от отбор, съставен от студентите: Симеон Славков, студент от специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“ и Кристиян Димитров, студент от специалност „Комуникационни технологии и киберсигурност“. Ръководител на отбора е доц. Продан Проданов от катедра „Електроника“.

Състезанието включваше изработване на практически модели на базата на две печатни платки и допълнителен подбор на електронни елементи, след което се извърши настройване и изпробване на моделите. Оценяването на студентите беше извършено по следните критерии: спазване на технологията на монтаж на електронните елементи, технологията на запояване, измерване и избор на електронните елементи и описание на технологичния процес. Максималният сбор точки от всички компоненти е равен на 100 при индивидуалното класиране и 200 при отборното.

Традиционно, нашият отбор се представи отлично в индивидуалното и отборно класиране, като подобри класирането си от предходната година.

В индивидуалното класиране, студентът Симеон Славков се класира на първо място с 86 точки.

В отборното класиране отборът на Технически Университет - Габрово се класира отново на първо място с общ сбор от 119 точки