Отборът на ПГЕЕ – Пловдив спечели състезанието по енергетика

1680958510206

Отборът на учениците от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в град Пловдив (ПГЕЕ) спечели първото място в средношколското състезание „Енергетика“. Събитието се състоя на 7 и 8 април 2023 г. в Технически университет – Габрово.

20230408 103413

Гимназистите Александър Манастирски, Георги Тодоров, Иван Илиев и Кръстан Кръстанов постигнаха най-висока обща оценка от теоретичния кръг и практическата задача, в която трябваше да изпълнят релейно-контакторно управление на трифазен асинхронен електродвигател.

20230408 102004

На втора позиция застана отборът на Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“ от Севлиево в състав Марко Марев, Мирослав Пейков, Самуел Филев и Светослав Събев. На трето място се класира екипът на Професионалната гимназия по техника и технологии „Христо Ботев“ – Смолян, в който участваха Алекс Каров, Метин Чеушев, Мехди Якупов и Юлхан Чаушев.

20230408 104237

Наградите на призьорите бяха връчени от заместник-ректора по научноизследователската работа доц. Пламен Цанков. Освен ваучерите за пазаруване в „Технополис“ за най-добрите всеки ученик получи грамота, рекламен комплект и винтоверт – един от най-широко използваните ремонтни инструменти.

IMG 20230408

В първото издание на надпреварата мериха сили общо 23 ученици от 11 и 12 клас на технически гимназии от Габрово, Нова Загора, Плевен, Пловдив, Севлиево, Сливен и Смолян. В първия ден бъдещите абитуриенти решаваха тест, а през втория работиха по реална електромонтажна ситуация.

IMG 202304082

Комисия в състав доц. Христо Ибришимов, гл. асистент Димитрина Коева и гл. асистент Светозар Петков оцениха знанията и уменията на отборите. Сред критериите за добро изпълнение бяха: време, простота, прецизност и икономичност, последователност при работата, екипност и аргументация.

IMG 20230408 131

Получените резултати се признават за оценка от приемен изпит в ТУ – Габрово и така младежите ще имат възможност да продължат образованието си във факултет „Електротехника и електроника“ по желана от тях специалност. Акцент в двудневната програма бе посещението на Технологичния парк към Университета, където гостите разгледаха оборудването в 18 съвременни лаборатории.

IMG 20230407 163

Състезанието се организира в рамките на катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ с партньорството на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет, Търговско-промишлената палата в Стара Загора, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Габрово, Регионалното управление на образованието, както и с подкрепата на спонсорите „ТЕЦ Марица-изток 2“ ЕАД – Ковачево и Териториалната организация на научно-техническите съюзи в Габрово.

Повече снимки и моменти от награждаването можете да разгледате във фейсбук страницата на Технически университет – Габрово.