ТУ – Габрово е домакин на средношколско състезание „Енергетика“

1680865750666

В Технически университет – Габрово днес започна двудневно средношколско състезание на тема „Енергетика“. В него участват 23 ученици от 11 и 12 клас на професионални технически гимназии от седем града в страната. Събитието е първо по рода си, а целта му е да се демонстрира наученото в средната степен, както и да се стимулират младежите да продължат висше образование.

Състезанието бе открито от заместник-ректора по учебната дейност проф. Анатолий Александров, който приветства участниците и благодари на придружаващите ги ръководители за ангажираността.

„Енергетиката е много перспективно направление, често сравнявана с кръвоносната система на човешкото тяло. Тя ще става все по-актуална в бъдеще както в България, така и в целия свят – заяви проф. Александров. – Тази година е много важна за Вас, защото трябва да изберете как ще се развивате занапред. Дали ще прекъснете образованието си или ще продължите, което със сигурност е по-добрият избор, тъй като са ни необходими добре образовани хора. В Технически университет – Габрово ние Ви предлагаме точно това!“, се обърна към учениците заместник-ректорът.

В присъствието на заместник-ректора по научноизследователската работа доц. Пламен Цанков и заместник-декана на факултет „Електротехника и електроника“ доц. Станимир Йорданов ръководителят на катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ доц. Христо Ибришимов разясни етапите на състезанието и неговия регламент.

Отборите – от двама до четирима души, преминават през два кръга – теоретичен и практически. В първия ден участниците решават тест с 40 затворени въпроса, а всеки верен отговор им носи по 1 точка. Според резултата от индивидуалното представяне се изчислява средноаритметичната оценка на отборите. През втория ден екипите ще се качат на по-горно ниво, където ще изпълнят конкретна практическа задача.

„За нас е чест да видим силно мотивирани и творчески настроени млади хора, готови да покажат знанията си в областта на теоретичната електротехника, електрическите машини и защитната апаратура в електроенергетиката. Надяваме се да постигнете добри резултати и през септември да станете наши студенти.“, каза пред аудиторията доц. Ибришимов.

Надпреварата се организира в рамките на катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ с партньорството на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет, Търговско-промишлената палата в Стара Загора, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Габрово, Регионалното управление на образованието, както и с подкрепата на спонсорите „ТЕЦ Марица-изток 2“ ЕАД – Ковачево и Териториалната организация на научно-техническите съюзи в Габрово.