Студентска научна сесия 2023 г.

DSC 0276

При засилен интерес се проведе студентската научна сесия`2023 г. За поредна година студенти от Технически университет – Габрово имаха възможност да представят своите разработки с практическа насоченост и да дискутират актуални теми в областта техниката, технологиите, социалните явления и икономическите предизвикателства. На 20 октомври 2023 г. бяха представени общо 92 доклада в три основни секции: „Електротехника и електроника“ с общо 31 доклада; „Машиностроене и уредостроене“ – 15 доклада и „Стопански науки“, в която бяха представени 46 доклада. За поредна година в студентската конференция се включиха и ученици от Професионалната техническа гимназия д-р „Никола Василиади“, гр. Габрово. Сесията се проведе присъствено, а представените разработки на студентите и учениците бяха оценявани от 13-членно жури с председател доц. д-р инж. Пламен Цанков, зам.-ректор по научноизследователската дейност на ТУ - Габрово.

Традиционно и през тази година бяха осигурени парични награди за класираните на първите три места – ваучери на Технополис на  стойност 150 лв. за първо място, 100 лв. за второ място и 50 лв. за трето място. Наградите бяха осигурени от „Европа директно“ - Габрово и от Териториалната организация на научно-техническите съюзи в Габрово.

По традиция на студентската сесия се предоставя и специална награда от Европейския информационен център „Европа директно“ за доклад с европейска тематика. Европейският  информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата е съорганизатор на студентския научен форум. Студентът Ивайло Димитров от специалност „Индустриален мениджмънт“ стана носител на специалната европейска награда с доклада на европейска тематика: „Технологичен проект за производство на аквакултури в контролирана екосистема“.

Първите три места в секция „Електротехника и електроника“ се заеха от: Андреас Ахмадие, специалност „ Комуникационна техника и технологии“ с доклад на тема: „Проектиране и реализация на маршрутизатор с разширена зона на радиопокритие“. Ученикът от ПТГ „д-р Никола Василиади“ -  Данйъл Георгиев се класира на второ място с разработката: „Разпознаване на лице и пръстов отпечатък за стартиране на автомобил“. Третото място заеха Симеон Славков и Мартин Атанасов от специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“ с доклад „Изследване на пространственото изменение на цветовите характеристики на led осветители за вътрешно осветление“.

Изключително интересни доклади бяха представени и в секция „Машиностроене и уредостроене“. Калоян  Танев, магистър в  специалност „Хидравлична и пневматична техника“, зае първо място с доклад на тема „Изследване на динамични процеси в сложен предпазен клапан“. Докладът “Моделиране работата на листоизправяща машината с помощта на CAD/CAE система“, разработен от Ралица Тодорова от специалност „Компютърни технологии в машиностроенето“ беше класиран на второ място. Трета награда за докладаСъвременен дизайн на апартамент“ получиха студентите от специалност „Компютърен дизайн“  - Момчил  Иванов и Борислава  Каракочева.

В секция „Социални и стопански науки“ освен европейската награда първите три места заеха: Ивайло Димитров от специалност „Индустриален мениджмънт“, с доклад „Стратегически подход за иновативно развитие и дигитална трансформация на българския агробизнес“; Гена Иванова от специалност „Социални дейности“, с доклад „Отпадане от училище“ и Екатерина Миладинска, Антония Филипова, Добромира Янева от специалност „Опазване на околната среда и устойчиво развитие“ зае трето място с доклад  „Агроекологична оценка на утайки от ПСОВ и тяхното оползотворяване".