С поредица от събития студенти от специалност „Социални дейности“ се запознаха с работодателите и социалните предприятия в България

DSC 0039За първи път Технически университет – Габрово организира събития, насочени към възможностите за кариерна реализация на студенти от специалност „Социални дейности“. На 21.04.2023 г. в библиотеката на Университета се проведе презентационно събитие с представители на над 20 социални институции на територията на Област Габрово и Велико Търново. Обучаващите се студенти получиха подробна информация за състоянието на пазара на труда в социалната сфера, очакванията на работодателите за развитието на социалните услуги и ценни напътствия за бъдещата си реализация. Въпроси и отговори, първи професионални контакти с бъдещи работодатели, възможности за практическо обучение и много вдъхновяващи причини за работа в социалната сфера изпълниха събитието с особена енергия и емоции.

Събитията продължиха в понеделник и вторник ( 24.04.2023г. и 25.04.2023 г.) в Ритуалната зала на Община Габрово. След като получиха подробна информация за процеса по търсене на работа, необходимите документи и процедури, студентите разиграха стимулационен работен ден, примерно интервю и успяха да попълнят най-трудните зони в автобиографията си (лични, професионални и организационни умения), под ръководството на директора на Център за подкрепа за личностно развитие „Кариерно ориентиране - Габрово“ и на водещи работодатели от социалната сфера.

Да направиш нещо с любов поради социална ангажираност, да бъдеш съпричастен към проблемите на хора със специфични нужди, да си търсещ, отдаден и най-важното да променяш съдби – важни послания за студентите от специалност „Социални дейности“, които обаче осмислят всички усилия. С тези думи се обърнаха представителите на социалните предприятия в България към студентите. Презентации, лични срещи, запознаване със социалната мисия на гостуващите социални предприятия, нови каузи, нови възможности, нова перспектива за бъдеща реализация изпълниха богата програма на мероприятието. В Ритуалната зала на Община Габрово се представиха 13 социални предприятия, вписани в регистъра на социалните предприятия на МТСП и такива, на които предстои вписване. Вълнуващи истории, много позитивна енергия и много успешни практики съпътстваха деня.

Събитията се организираха по проект №BG05M2OP001-2.016-0019 „Иновативно образование в хуманитарни и социални науки чрез цифрова транс-формация и модернизация на учебните програми във Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", Софийски университет "Св. Климент Охридски", Югозападен университет "Неофит Рилски" и Техническият университет в Габрово в партньорство с чуждестранни университети от Гърция, Полша и Румъния“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-202 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

На добър час на всички студенти, работодателски организации, неправителствени организации и социални предприятия!