Техническият университет в Габрово подписа партньорство с Българската телеграфна агенция

tugab bta

В Пресклуба на БТА в Габрово днес проф. Илия Железаров – ректор на Технически университет в Габрово, и Кирил Вълчев – Генерален директор на БТА, подписаха договор за междуинституционално сътрудничество. Университетът в Габрово и агенцията ще работят заедно в посока добро и задълбочено отразяване на инициативите на Техническия университет, както и при организирането на съвместни прояви. 

В новия национален пресклуб на БТА в Габрово започваме партньорство с Техническия университет в града, като това е 23-ият университет, с който агенцията започва такъв тип партньорство, каза при подписването на документа генералният директор на БТА Кирил Вълчев. По думите му 21 от университетите са в България – в София, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, Свищов, а извън България БТА е партньор с Тараклийския университет в Молдова. Генералният директор посочи, че партньорството е в няколко посоки.

Кирил Вълчев уточни, че започват стажове със студенти, които могат да бъдат както в пресклуба на БТА в Габрово, така и в София. Агенцията има интерес към поне две университетски специалности – по компютърни системи и технологии, тъй като БТА извършва цялостно обновяване на своята компютърна система, и комуникационна техника и технологии. В местния университет се обучават бакалаври и магистри и по двете специалности. „Друга посока, в която имаме интерес, са всички технически специалности, при които студентите могат да станат специализирани репортери”, посочи Вълчев и уточни, че БТА предлага стажове на студентите.

Подписването на договора е изключително важна стъпка в партньорските ни отношения, каза проф. д-р Илия Железаров, ректор на Техническия университет. Той посочи, че в университета има и традиции, но и амбиция за новото, тъй като тук се работи по сериозни проблеми. В Габрово е създаден първият извънстоличен Технологичен парк в България. Ректорът посочи, че университетът, който е приложно ориентиран, си партнира много добре с бизнеса, а амбицията на учените е в Габрово да се създаде Иновативен хълм. (Сградата на ТУ - Габрово е разположена на хълм, бел.ред.)

Техническият университет – Габрово е създаден през 1964 година, с указ на Народното събрание от 30 юли. Идеята за висше училище в града датира от 40-те години на XIX век. Тя е формирана от добродетеля и радетел за новобългарско образование Васил Априлов и от Никола Палаузов, който е негов съратник. Институтът започва с 1327 задочни студенти. В Габрово студентите се обучават през първите три години, а след това продължават да следват и завършват там, където са приети преди създаването на университета.

През 1965 г. Техническият университет в Габрово получава собствена квота за прием и обучение и студентите започват и завършват следването си в него. Обучението в Техническия университет се осъществява в три факултета по програми за образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" и за образователна и научна степен "доктор", както и по програми за квалификация и следдипломна специализация в системата на продължаващото обучение.

Репортер и оператор - Радослав Първанов

Монтаж - Теодора Хиндалова-Стоянова

Източник на статията - БТА.