Студенти от Технически университет – Габрово се срещнаха колегите си от японския университет „Сейджо“

В 13.00 часа българско време (20.00 часа в Япония) 25 студенти от двата университета се срещнаха онлайн в платформата Zoom.

Срещата беше открита от проф. Такаки Ишида, ректор на университета „Сейджо“, Япония, който подчерта, че двете институции са в процес на подготовка на физически студентски обмен. Доцент Русанова поздрави проф. Ишида с избора му за Ректор на престижния японски университет, както и всички участници в събитието.

В онлайн платформата, 6 студента от факултет „Стопански“ от Технически университет – Габрово, обучаващи се в специалностите: „Социални дейности“ и „Стопанско управление“;  представиха прекрасни презентации за българската история, изкуство, традиции и кухня. По този начин японските им колеги успяха да посетят, макар и виртуално, уникални български забележителности и да получат повече информация за България.

Ралица Баракова, от специалност „Стопанско управление“ представи презентация за Бузлуджа, изпълнена със снимки за архитектурата на паметника, тържествената зала и уникалната мозайка.

Добромир Комитски от специалност „Социални дейности“ посрещна макар и виртуално японските студент в Габрово и им разказа за града, забележителностите и събитията, които се случват. Галя Иванова също от специалност „Социални дейности“ разказа за миналото на българското село чрез живописна презентация и сподели своите мечти за възстановяване на българските села. Изключително интересна презентация за българското изкуство, занаяти и традиции представи Милена Ненова от специалност „Социални дейности“, а нейната колежка Цветослава Атанасова представи традициите на един от най-важните зимни празници „Йордановден“.  Японските студенти „опитаха“ типични български сладкиши, представени от Иванела Петрова  от специалност „Социални дейности“.

Японските студенти също презентираха различни забележителности, любимите си видео игри, филми, типичната японска кухня. Чуждестранна студентка представи своята страна Монголия и нейните традиции.

По време на събитието студентите се включиха в кратък куиз с интересни въпроси за България и Япония.

След презентациите студентите от двата университета размениха свои контакти и споделиха информация за обучението си.

С тази вдъхновяваща, емоционална и колоритна среща студените създадоха нови приятелства, контакти, осведомиха се за историята и традициите на двете страни и показаха, че границите и разстоянията не са от значение.