Технически университет – Габрово отбеляза 24-май с поредица от събития

          DSC_2460.jpgСлед близо две години ограничителни мерки Технически университет – Габрово възобнови традиционните събития, провеждани в чест на деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и на славянската книжовност. В университетската библиотека бе разположени изложбата „Църквата в Самуилова България. Корени и наследство“, предоставена от Кирило-Методиевския научен център към БАН/КМНЦ/. Специално академично слово към студентската и научно общност на Университета отправи доц. Ива Трифонова от КМНЦ. Гостите на тържеството бяха приветствани от Великотърновския митрополит – Григорий, от зам. -кмета на Община Габрово, от Областния управител на Област Габрово, от съвета на настоятелите на ТУ-Габрово и от проф. Байер – президент на Университета за приложни науки – Шмалкалден, Германия. Грамоти и парични награди за отличен успех получиха 24 студенти, обучаващи се в бакалавърски специалност в Технически колеж – Ловеч и Технически университет – Габрово. На събитието бяха отличени и преподаватели и служители с дългогодишен стаж, допринесли за издигането на престижа на Университета. 

          Изключително запомнящи се емоции предизвика и пролетния спортен празник, който традиционно се организира от Студентски съвет. Спортният празник се проведе в местността Соколски министър, а организаторите връчиха медали и подаръци на участниците. За поредна година участие в спортния празник взеха студенти от други български университети.

          На 21.05.2022 г. в зала Възраждане се проведе тържествената церемония по повод дипломирането на студенти, завършили Технически университет – Габрово през 2021 г. Общо 23 абсолвенти получиха грамоти и златен медал за отличен успех, от които 9 студенти са завършили с общ успех от следването – отличен 6.00. Кметът на Община Габрово –госпожа Таня Христова, Областният управител на Област Габрово – госпожа Ралица Манолова, Председателя на настоятелството на Технически университет – Габрово – госпожа Николинка Хинкова и инж. Калоян Иванов лично връчиха дипломите на отличните студенти и приветстваха гостите.

Проф. Илия Железаров – Ректор на Технически университет – Габрово се обърна към випускниците с думите „След години на упорит труд и усърдие, днес ще получите своите дипломи, но няма да престанете да се учите. От утре всеки от Вас ще посрещне предизвикателствата по пътя на развитието си и ще поеме отговорност за личната си реализация и постигане на целите в живота. Пред Вас се откриват предимствата на новия дигитален свят, а Вие имате необходимите знания и умения, за да реализирате амбициите си и да разгърнете талантите си. Вярвам, че през всичките години на Вашето обучение вие сте усетили, че ТУ-Габрово е мястото, където въображението, усилията, приятелствата и постиженията намират общ покрив, където всеки може да намери своята лична причина да живее буден, да придобие смелост и воля за успех и щастие.“ 

          За първа година студентите на Технически университет – Габрово взеха участие в карнавала под мотото „Кот доди, Гад доди Технически университет – Габрово остава тук!