Десислава Шентова: „Габровският университет произвежда най-добрите инженери в България“

DShentova Aiger„Габровският университет произвежда едни от най-добрите ни инженери в България, за което сме много благодарни. В нашата фирма имаме не един или двама възпитаници на ТУ – Габрово и смея да кажа, че те са най-добрите – заяви Десислава Шентова от „Айгер инженеринг“ ООД в Пловдив. – Ние произвеждаме машини за тютюневата индустрия. Разработваме индивидуални инженерни решения за нашите клиенти. За 25 години, откакто съществува фирмата, не сме направили две еднакви машини. Работата при нас е много интересна и специфична.

Имаме един от най-големите инженерни екипи в България – технолози, дизайнери, електроинженери, софтуерен екип и т. н. Нашето предприятие е добър старт за кариерно развитие на младите инженери, стига на човека да му се учи и работи. Имаме нужда от амбициозни, можещи и знаещи хора, но дори да не знаят, ние ще ги научим. Години наред се включваме в габровските Дни на кариерата. Участваме и в София, в Пловдив, в Русе сме ходили също. От габровския Технически университет намираме доста добри кадри и считаме, че идеята на организаторите е добра, защото бизнесът има нужда от млади хора. А младите имат нужда от фирми, които да ги ориентират – когато един човек е неориентиран, образованието му е, меко казано, безсмислено.

Scientia standСмея да кажа, че от години успяваме да ориентираме доста от студентите към нас. Разбира се, взаимопомощта е двустранен процес, така че тази година за пореден път комуникацията отново е успешна. Организацията също е добра, въпреки че сме навън – получи се много по-добре, отколкото да бъдем, както миналата година в София – вътре, където ни беше много студено. Тук обстановката е много приятна, доста студенти ни уважиха. И считам, че за поредна година Дните на кариерата в Габрово се провеждат много добре. Нашият щанд беше посетен и от доста габровци, които ни поздравиха, че сме дошли да видим града.

А габровският университет е ненадминат. Качвахме се и до Технологичния парк. Считам, че университетът в Габрово от години наред е най-добре развитият в България откъм техническата част. Мога да кажа, че произвежда и едни от най-добрите ни инженери, за което сме много благодарни. Така че работата ни с габровския ТУ винаги е била много приятна.“ – каза още Десислава Шентова.

Цветелина Стоянова от габровската компания „Сиентиа“ АД също изрази своето задоволство от участието в тазгодишните Дни на кариерата, тъй като младите хора проявявали интерес към работата в модерната фирма с филиали в София и в Габрово. Тя обясни още, че строителството на двете сгради край р. Янтра ще бъдат завършени най-късно през 2023 г. „Смятам за успешно решението на ръководството на ТУ в Габрово Дните на кариерата да се проведат навън – беше категорична тя. – А и слънчевото време приканва младите хора към активност при посещение на щандовете на участниците във форума.“

Mechatronica standИнтерес предизвика и щандът на „Мехатроника“ АД, пред който се трупаха бъдещите инженери с въпроси за условията на работа в компанията, какви специалисти са най-предпочитани, какви са шансовете им след дипломирането си да се присъединят към фирмата и т. н. Екипът на „СКФ Берингс България“ ЕАД с локации в Сопот (бивши Вазовски машиностроителни заводи), Калофер и Кърнаре с основна дейност производство на лагери и компоненти за тях, чиито продукти са с широко приложение и се влагат в автомобилостроенето, корабостроенето, самолетостроенето, производството на бяла техника, медицинска апаратура и т. н. От СКФ обясняваха на студентите, че, ако търсят постоянна и сигурна работа, в която всеки ден има какво да научат, и са с необходимата самодисциплина и мотивация за успех, именно това е правилното работно място за тях.

Тазгодишното издание на събитието „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“ в Габрово събра 12 компании от региона и страната, които представиха възможностите за работа и кариерно израстване на младите хора.

Източник: в. „100 Вести“ | 22.10.2021 | Стефка Бурмова

Снимки: „Джобтайгър“