Студентската научна сесия в Технически университет-Габрово се проведе за 20 година

DSC 0089За поредна година студентите на Технически университет-Габрово взеха участие в традиционната студентска научна сесия и представиха своите разработки с практическа насоченост. На 16 октомври 2020 г. бяха представени общо 59 доклада в три основни секции – „Електротехника и електроника“, „Машиностроене и уредостроене“ и „Стопански науки“, а в конференцията участваха и ученици от ПТГ "Д-р Никола Василиади" – Габрово. Сесията се проведе хибридно - присъствено и онлайн, а представените разработки на студентите и учениците бяха оценявани от 13-членно жури с председател доц. д-р инж. Пламен Цанков, зам.-ректор по научноизследователската дейност на ТУ -  Габрово.

За първи път през тази година бяха осигурени парични награди за класираните на първите три места – ваучери на стойност 150 лв. за първо място, 100 лв. за второ място и 50 лв. за трето място. Наградите бяха осигурени от „Европа директно“ - Габрово и от Териториалната организация на научно-техническите съюзи в Габрово.

По традиция на студентската сесия се предоставя и специална награда от Европейския информационен център „Европа директно“ за доклад с европейска тематика. Европейският  информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата е съорганизатор на студентския научен  форум. За втора поредна година Цветелина Рачева – студент от специалност „Стопанско управление“ стана носител на специалната европейска награда с доклад на тема: „Ключови елементи и умения от симбиозата на новите индустрии“.

Първите три места в секция „Електротехника и електроника“ се заеха от Петър Гутев, студент от специалност „Електроника“ с разработка на тема „Конструиране на лазерно гравираща машина“. Студентът Живко Велев от специалност „Електроника“ се класира на второ място с разработката “Проектиране и изработване на преобразувател за резервно захранване с приложение в компютърната техника“. Третото място се зае от Мартин Христов, студент от специалност „Компютърни системи и технологии“ с доклад „Разработване на уеб-базирана обучаваща платформа за студенти“.

Изключително интересни доклади бяха представени и в секция „Машиностроене и уредостроене“. Александра  Маринова, студентка от специалност „Компютърен дизайн в индустрията“ зае първо място с доклад на тема „ Редизайн на web сайт“. Докладът „Дизайн на детска книжка“, разработен от Гергана Параскевова от специалност „Компютърен дизайн в индустрията“ беше класиран на второ място. Учениците от Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ в Габрово Пламен Трифонов и Йордан Даскалов успяха да се преборят със студентите и получиха трета награда за докладаСимулиране на преходни процеси в пневматична задвижваща система“.

В секция „Социални и стопански науки“ освен европейската награда първите три места се заеха от: Ивайло Димитров от специалност „Индустриален мениджмънт“, с доклад „Предприемачески модели за устойчиво развитие“; Марияна Млякова от специалност „Социални дейности“, с доклад „Изследване предразсъдъците и стереотипите към основните етнически групи в България. Пламена Иванова и Стефания Маджарова от специалност „Икономика на търговията“ заеха трето място с доклад „Методика за изследване на лоялността на потребителите към конкретни търговски марки“.

DSC 0164 DSC 0171