Конкурсът „Наука с бъдеще“ на Фондация „Америка за България“ ще финансира проектни предложения на млади учени-иноватори

am4bgС конкурса „Наука с бъдеще“, Фондация „Америка за България“ ще финансира проектни предложения на млади учени-иноватори в областта на природните науки, здравеопазването, земеделието и ветеринарната медицина. Идеите трябва да са с приложна насоченост, да адресират съществуващи проблеми и да имат потенциал за внедряване в практиката. Основната цел на конкурса е да насърчи и стимулира ранния етап на развитие на техните разработки и продукти. 

Поканата е отворена към кандидати от цялата страна с интерес и опит в областта на природните науки, здравеопазването, земеделието и ветеринарната медицина, на възраст от 16 до 40 години към момента на подаване на кандидатурата. Могат да кандидатстват както отделни физически лица, покриващи тези условия, така и екипи от млади иноватори и учени или такива с вече регистрирани компании. 

Размерът на финансирането на одобрен проект е от 5 000 до 15 000 лв. Проектите трябва да се реализират и всички разходи да бъдат направени в рамките на осемнадесет месеца след подписване на договора за дарение. Няма изискване към кандидатите за собствен принос, но наличието на такъв се насърчава.

Кандидатите могат да използват максимум 30% от търсеното финансиране за административни и режийни разходи (наем на жилище, работно помещение или офис, покриване на сметки за интернет, електричество, отопление, счетоводни услуги, банкови такси и т.н.). Останалите 70% трябва да се използват за покриване на преките разходи по проекта.

Допустими разходи:

  • Преки разходи, осигуряващи успешното реализиране на проекта – материали, консумативи, разходи за изследвания, разработване и тестване на прототипи, придобиване на програмни продукти, пряко свързани с основната дейност на проекта/научната разработка, разходи за квалификационни курсове, регистриране на нов продукт/услуга/търговска марка/фирма и други, пряко свързани с основната дейност по проекта (70%).
  • Административни разходи. Организационни и други дейности по управлението на проекта – заплащане на труд, покриване на режийни разходи, счетоводни услуги, банкови такси и други (30%).

Благодарение на основния ни партньор по този конкурс – София Тех Парк, в допълнение към финансирането, одобрените кандидати ще имат възможност да ползват и редица услуги, сред които:

  • безвъзмезден достъп до бюро в споделеното пространство за работа на София Тех Парк – Groworking, за период от 3 месеца/ проект;
  • възможност за ползване на лабораториите на София Тех Парк и/или научни консултации на стойност до 1 500 лв./проект;
  • правни консултации и консултации за интелектуална собственост – до 10 ч./ проект;
  • безплатен достъп до всички събития в София Тех Парк за период от 6 месеца от обявяването на одобрените проекти;
  • безвъзмезден достъп до помещение и оборудване на София Тех Парк за създаване на видео съдържание за маркетингови и промоционални цели за одобрените проекти.

Информация за конкурса