Връзката между бизнеса и науката бе темата на дискусия в Технически университет-Габрово

Технически университет-Габрово беше домакин и участник в дискусия, имаща за цел да инициира по-тясно сътрудничество между Българската академия на науките/БАН/, университетите и бизнеса.
Госпожа Хинкова – ръководител на Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово“ /РИЦ/ откри дискусията и подчерта, че българският бизнес е осъзнал важната роля на науката, за да създава иновации и да повишава конкурентоспособността на предлаганите продукти на международния и национален пазар. Макар и опознавателна, тази среща ще позволи на представителите на бизнеса да поставят своите проблеми, както и на студентите да разберат как могат да съчетават работата си с наука и научни изследвания след завършване на образованието си.
Проф. Железаров – Ректор на ТУ-Габрово подчерта, че проблемът как българската наука да стигне по-бързо до българския бизнес е актуален, но и много значим за развитието на страната ни. Аз съм тясно свързан, както с Регионалните академични центрове /РАЦ/ на БАН, в качеството си на регионален координатор до преди няколко месеца, така и с РИЦ- Габрово и с Университета, и смятам, че направените до тук усилия намират своето продължение в дискусии и създаване на по-тесни контакти между бизнеса, университетите и научните работници.
Проф. Димитров – главен координатор на Националната академична мрежа на БАН сподели пред участниците, че е важно да се събере информация за потребностите на бизнеса, какви са реалните проблеми, за да се търсят съвместни решения. Целта на днешната дискусия е бизнеса да представи пред нас реалните си проблеми, а БАН, чрез регионалната си мрежа да намери подходящите експерти. Такъв подход ще позволи да се извършват съвместни изследвания, да се реализират проекти и да се осъществят контакт с международни компании. Както подчерта Ректора, РАЦ вече се утвърдиха като средища, които създават възможности за прилагане на интердисциплинарен подход в научните изследвания, образованието и най-вече ефикасни приложни резултати, обслужващи бизнеса, общинските и национални управленски организации и институции.
Участниците в дискусията представиха редица приложни разработки, които могат веднага да се внедрят в реалния бизнес. чл. кор. проф. Маргинов запозна представителите на бизнеса със суперкомпютъра, който се използва от Институт по информационни и комуникационни технологии на БАН и има широко приложение при разработването на модели на метеорологична прогноза, създаване на лекарства и др. Доц. Стоилова -научен секретар на направление „Нанонауки, нови материали и технологии" представи дейността на институтите на БАН и най-новите разработки на учените в областта на новите материали и технологии.  
На срещата присъстваха студенти от ТУ-Габрово, от университети от Англия  и ученици от природоматематическата гимназия в града. Младите хора обсъдиха възможността за провеждане на стажове в институтите на БАН, както и възможността за продължаване на обучението в докторски програми.