Избрани са финалистите в #GabrovoHackathon – съобщиха от Областен информационен център – Габрово. Технически университет-Габрово ще следи работата и на петте отбора с интерес, в които участват и студенти от Университета.

cover2С избирането на финалистите, приключи първият етап на #GabrovoHackathon. Напред в състезанието продължават шест отбора. Това са CultureSquad, EcoCultura, GabrovoIsTheBest, GuardNet, KELVIN и Komitet.bg.

Отбор CultureSquad с участници Станислав Илиев, Юлиана Трифонова и Александър Попов, разработва мобилно приложение по предизвикателството Туризъм@Габрово, което ще предоставя синтезирана информация за всички туристически обекти на територията на Габрово, като ги представя в различни категории и освен традиционната информация, предлага рейтинг и класация на най-посещаваните обекти.

Чрез приложението на отбор EcoCultura с участници Атанас Николов, Михаела Петрова, Мария Николова и Александър Матев по предизвикателството КОД ЗЕЛЕНО чрез разделно събиране на отпадъците гражданите ще могат да събират точки, които да използват като отстъпка в определени местни фирми.

GabrovoIsTheBest с участници Илия Неделчев и Пламен Димитров от предизвикателството Туризъм@Габрово предлага мобилно приложение – туристически гид, който ще разработва персонални планове за всеки човек на база интервала от време, с което той разполага и радиус на обектите, които иска да посети.

GuardNet с участници Боряна Дянкова и Станко Станков от предизвикателството Граждани.НЕТ работи върху интелигенти системи, използващи изкуствен интелект за видеонаблюдение, които реагират по-бързо от човек в случай на агресия или нетипично за човека поведение, като изпращат сигнал до отговорните за спазването на реда в даден обект или район институции.

Мисията на KELVIN с участници Георги Къдрев, Георги Костадинов и Христо Георгиев от предизвикателството Граждани.НЕТ е да помогне за запазването на живота и здравето на много хора с достъпно неинвазивно решение за телемедицина у дома, базирано на анализ на термично изображение от изкуствен интелект.

Komitet.bg с участници Мартин Павлов и Стоян Беров от предизвикателството Граждани.НЕТ предлага мобилна платформа, която дава възможност на гражданите за колективно развиване на добри градски идеи, публичното им дискутиране и насочване към определени институции.

Официалният старт на състезанието #GabrovoHackathon бе даден на 13 юли 2020 г. с 16 отбора, които работиха с ментори от Община Габрово и Innovation Starter за развитието на своите идеи, така че те максимално да отговорят на условията и критериите за оценка в първия етап на състезанието – иновативност, приложимост на идеята, активно участие на потребителите и план за поддръжка и управление на съдържанието.

Финалното представяне на разработените прототипи се състоя на 17 юли 2020 г. в платформата ZOOM. Седмица по-късно, след дълги и обстойни разисквания, определеното жури обяви финалистите. Те продължават работата си в #GabrovoHackathon с ментори професионалисти в ИТ сферата, които ще им помогнат да направят от прототипите си най-добрите мобилни приложения. Ще следим работата им с интерес и ще очакваме с вълнение готовите продукти и тяхното представяне на 12 септември 2020 г. на живо в Габрово.

#GabrovoHackathon се организира от Община Габрово, Областен информационен център – Габрово и агенцията за иновации Иновейшън Стартър Бокс.