Проф. Железаров е преизбран за ректор на ТУ – Габрово

IZhelezarov newРекторът на Технически университет – Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров беше избран за втори мандат с подкрепата на 85 членове на Общото събрание – хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, докторанти и студенти.

В представената програма за управление в периода декември 2023 – декември 2027 г. проф. Железаров открои приоритетите за развитие на учебното заведение.

Следвайки принципите на академична етика, законност, диалогичност и толерантност, професионализъм и екипна работа, професорът акцентира върху висококачествено обучение, увеличаване дела на дигиталните решения в образователния процес, активно взаимодействие с бизнеса, чуждестранни и български университети за създаване на технологични и образователни иновации.

Част от програмата на Илия Железаров е развитието на научните изследвания, продължаване на работата по създаване на иновативна екосистема и признаване на европейското и световно ниво на обучение в Техническия университет.

Новият четиригодишен мандат ще е с визия за дългосрочно утвърждаване на ТУ – Габрово като изследователски център за подготовка на висококвалифицирани кадри, провеждане на научни изследвания и внедряване на иновации, отговарящи на европейските стандарти, потребностите на индустрията и дигиталното общество.

Проф. Железаров благодари на членовете на Общото събрание и допълни: „През последните четири години заедно работихме по утвърждаването на ТУ – Габрово като амбициозен и стабилен университет. Разчитам, че заедно ще успеем да продължим да го развиваме успешно и занапред!“

На 21 декември 2023 г. освен ректор Общото събрание избра и членове на Академичния съвет.