ТУ част от разработка за умно управление на отпадъците

Smart house OtpadaciПърви прототип на умна къща за разделно събиране на отпадъци представи Регионалният иновационен център „Амбициозно Габрово“. Идеята е реализирана с подкрепата на преподаватели и студенти от Технически университет – Габрово и Община Габрово.

Къщата се захранва от слънчева енергия и може да съобщи, когато отделенията ѝ са пълни, за да бъде почистена. Чрез затворено помещение с контролиран достъп се предотвратява разпиляването на отпадъците.

Изобретението ще улесни и оптимизира процесите по събиране, извозване и преработка на отпадъците, предвижда се да бъде инсталирано на територията на общината.

В бъдеще умните къщи ще бъдат доразвити с още функционалности като: преса или дробилка за уплътняване на отпадъците, възможност за събиране и изпращане на информация за температура, налягане и фини прахови частици във въздуха, извършване на газов анализ в клетката за биологичен отпадък, минимизиране на неприятни миризми, пожарогасене, отчитане количеството на отпадъците във всяко домакинство.

Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово“ е създаден през септември 2019 г. като организация с нестопанска цел. Дейността му е свързана с развитие на устойчива и модерна изследователска и иновационна екосистема, както и партньорство между индустрия и бизнес, целящо повишаване на иновативния капацитет и конкурентоспособността на регионалната индустрия. Сред учредителите са фирми от Габрово, Община Габрово, Технически университет – Габрово, Габровска търговско-промишлена палата.