Проф. Железаров присъства на официалната церемония по откриване на ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово

eurapa directly

Днес, Габровската търговско – промишлена палата официално откри структура на Европейския център ЕВРОПА ДИРЕКТНО. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово работи от 2009 година и е добре познат в Габровска и Ловешка области с дейността си. Сега, за пети пореден път, екипът получи висока оценка и Габровска търговско-промишлена палата ще продължи да бъде партньор на  Европейската комисия за извършване на дейности за периода 2021-2025 г. Целта на новото поколение центрове ЕВРОПА ДИРЕКТНО е българските граждани да имат още по-лесен и пряк достъп до информация за ЕС, да укрепят важната връзка между институциите и гражданите, независимо къде живеят те.

Екипите на центровете ще помогнат да се обясни как Европа се бори с пандемията от COVID-19, ще стимулират възстановяването чрез информация за плана NextGenerationEU , ще се насърчават зеления и цифровия преход. Сред основните приоритети на ЕВРОПА ДИРЕКТНО ГАБРОВО за информиране и ангажиране на гражданите от Габровска и Ловешка област  за дългосрочните предизвикателства пред Европа: устойчивостта на околната среда; инвестициите и структурните реформи за стимулиране на научните изследвания и иновациите; цифровизацията, подобряване на достъпа до финансиране, премахване на пречките в бизнес средата.

Гости на церемонията бяха представители на Представителството на ЕК в България, Бюрото на Европейския парламент, Кметът на Община Габрово и Зам. Областният управител на Област Габрово

Проф. Железаров поздрави госпожа Михнева и екипа, получил висока оценка от Европейската комисия и подчерта, че това е най-дълго реализирания проект без прекъсване, в който ТУ-Габрово е партньор. Благодарение на успешното сътрудничество между двете институции ежегодно се организира и студентската научна сесия, в която Европейския информационен център „Европа директно“ предоставя специална награда за доклад с европейска тематика. Проф. Железаров подчерта, че дългогодишното партньорство между ТУ-Габрово и ЕВРОПА ДИРЕКТНО ГАБРОВО има достатъчно добра основа за развитие, което е предпоставка и за реализиране на нови инициативи.