Студентите на Технически университет – Габрово ще залесяват местност до Корпус 2 по инициатива на Президента

ZalesiavaneLogoDoneFinal 2Идеята за президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“ възникна през 2020 г. Тя ще бъде ежегодна и ще се провежда два пъти годишно– през пролетта и през есента.

Основната цел на инициативата е възстановяване площта на горските територии в страната чрез залесяване с характерните за всеки район дървесни видове, озеленяване на съществуващи и създаване на нови паркови пространства с доброволния труд на хората и съхраняване на климатичните дадености на страната.

Младите хора на България, ученици, студенти и млади учени харесаха идеята и заявиха своето желание да се присъединят и станат част от президентската инициатива.

Така, първото издание на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“ ще се състои на 24 април 2021 г. едновременно в различни части на страната, където младите хора и техни преподаватели ще залесяват и озеленяват, с подкрепата на разсадниците към държавните горски стопанства, които ще осигурят необходимите фиданки.

Президентът на Републиката г-н Румен Радев, членове на неговият екип и на администрацията на президента ще залесяват участък в Плана планина.

Студентите на Технически университет – Габрово, преподаватели и служители ще посадят 50 широколистни фиданки – дъб, осигурени от Държавното горско стопанство – Габрово. Те ще бъдат засети на площ  от близо 500 кв. м. в близост до Корпус 2 на Университета. На същото място е имало засадени широколистни и иглолистни дървета, но след силна буря преди няколко години в момента пространството има нужда от възстановяване. Студентската инициатива е организирана от Студентски съвет на Технически университет – Габрово и ще се проведе на 24.04.2021 г. от 10.30 часа до Корпус 2 на Технически университет – Габрово.