Технически университет-Габрово отново участва в Европейската нощ на учените

profile picture 01Учени от Технически университет - Габрово за поредна година демонстрираха своите разработки в мега събитието Европейска нощ на учените 2020 г.

Събитието отбеляза своя 15 годишен юбилей с наситена дигитална програма, чрез която всеки, който проявява интерес, може да се превърне в учен за една вечер и да открие с какво се занимават изследователите и как това влияе на останалия свят.

За първи път в България Европейската нощ на учените се провежда в три последователни дни - 27, 28 и 29 ноември и се излъчва в 50 канала в социалните мрежи, в които се представят 200 онлайн вълнуващи научни събития.

Технически университет-Габрово е част от най-голямата мрежа за сътрудничество в България, която популяризира науката, с финансовата подкрепа на ЕС по дейности „Мария Склодовска-Кюри” – част от програма Хоризонт 2020.

Тази година Европейската нощ на учените в България се проведе под формата на проект FRESHER (ФРЕШЪР), което идва от посланието Find Research Everywhere, SHare and ExpERience или на български – Намери Учените Навсякъде около теб, Сподели и Експериментирай.

И тази година учените от Университета представиха, това което правят за обществото, насърчавайки избора на научноизследователска кариера сред младите хора.

В 18.00 часа на 27 ноември 2020 г. във фейсбук страницата на Технически университет-Габрово и в you tube канала 136 посетители видяха демонстрационни постановки, посветени на роботите, IoT, технологиите и още много забавни неща.

Първата демонстрация Наука в града FRESHER беше на тема: Системи за автоматизация и роботизация.

Доц. Чантов, доц. Иванов и гл. ас. д-р Тодор Тодоров представиха възможностите на съвременната техника за автоматизация и роботизация чрез:

  • демонстрации на различни мобилни роботи – верижен робот, управляван по Bluetooth през мобилен телефон; колесен робот, движещ се по разчертана линия; колесен робот, задвижван чрез пляскане с ръце; верижен робот с камера, който се управлява с телефон по Wi-Fi и позволява наблюдение в реално време на картината от камерата;
  • демонстрации на макети на различни системи за автоматизация – транспортна лента, обработващ център, сортираща машина;
  • демонстрация на работата на шестосен антропоморфен индустриален робот със система за машинно зрение, който намира конкретни детайли в работното поле, взема ги и ги позиционира с голяма точност на предварително зададени позиции.

Демонстрацията Интернет на нещата в умните градове, представена от доц. Садинов и гл. ас. д-р Красен Ангелов беше включена в централната програма на нощта:

Двамата учени от катедра „Комуникационна техника и технологии“ представиха демонстрация на минимодел на комуникационна платформа за интелигентно управление на паркинг. Моделът включва три компонента: макет на паркинг с автомобили, комуникационен и сървърен модул и мобилно потребителско приложение. Потребителското приложение е разработено за мобилна операционна система Android и се използва за визуализация на състоянието на паркоместата и метеорологичните условия на паркинга в реално време.

Доц. Цанков и гл. ас. д-р Милко Йовчев представиха демонстрация на тема: Управление на светодиодното осветление. Може да я проследите отново тук:

Чрез демонстрацията посетителите разбраха за приложението на съвременния дигитален метод за управление на светлинния поток, спектъра на излъчената светлина и създаването на различни цветни режими (RGB) за визуализиране на специални ефекти, които се използват в архитектурата на сгради и развлекателната индустрия.

В централната програма чрез онлайн връзка се включи и проф. Железаров – Ректор на Технически университет – Габрово. Ректорът акцентира върху значимостта на науката и нейното развитие и подчерта, че усилията на Университетът са насочени към приложни научни изследвания, фокусирани върху дигитализацията, роботизацията и интернет на нещата. Пример за усилията на ТУ-Габрово в областта на качествената наука е и новооткрития Технологичен парк към Университета.