Европейска нощ на учените се завръща в Технически университет - Габрово. Участници в събитието тази година са Технически университет - Габрово и музеят на хумора и сатирата

enuТехнически университет - Габрово и музеят на хумора и сатирата са домакини на няколко събития от инициативата.

На 27-ми ноември ви каним да се включите в мега инициативата, която повече от 10 години се провежда едновременно в 300 града в целия свят, в това число и в Габрово. Три дни остават до Европейската нощ на учените FRESHER 2020, финансирана от Европейската комисия, по дейностите „Мария Склодовска – Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“.

Тази година Европейската нощ на учените ще се случи онлайн и в нея ще се включат образователни организации от над 25 населени места в страната. Програмата ще е наситена и този път ще е в три поредни дни - 27,28 и 29 ноември. Тя предвижда повече от 30 часа презентации и демонстрации. В подготовката на проекта участват над 20 институции, което е и най-големия консорциум за наука в България.

Технически университет – Габрово за поредна година ще се включи в мега събитието с интересни и поучителни демонстрации, които ще бъдат излъчени на Фейсбук-страницата на Университета .


На 27 ноември от 18:00 часа на Фейсбук-страницата на ТУ-Габрово можете да гледате три демонстрации, с участието на преподаватели от университета.

Първата демонстрация Наука в града FRESHER е на тема: Системи за автоматизация и роботизация.Pic 1

Във видеото ще бъдат представени възможностите на съвременната техника за автоматизация и роботизация чрез:

  • демонстрации на различни мобилни роботи – верижен робот, управляван по Bluetooth през мобилен телефон; колесен робот, движещ се по разчертана линия; колесен робот, задвижван чрез пляскане с ръце; верижен робот с камера, който се управлява с телефон по Wi-Fi и позволява наблюдение в реално време на картината от камерата;
  • демонстрации на макети на различни системи за автоматизация – транспортна лента, обработващ център, сортираща машина;
  • демонстрация на работата на шестосен антропоморфен индустриален робот със система за машинно зрение, който намира конкретни детайли в работното поле, взема ги и ги позиционира с голяма точност на предварително зададени позиции.

Участващи учени: доц. д-р Драгомир Чантов, доц. д-р Стефан Иванов и гл. ас. д-р Тодор Тодоров


От 18.15 часа можете да гледате Наука в града FRESHER: Интернет на нещата в умните градове.

Демонстрация на минимодел на комуникационна платформа за интелигентно управление на паркинг. Моделът включва три компонента: макет на паркинг с автомобили, комуникационен и сървърен модул и мобилно потребителско приложение. Потребителското приложение е разработено за мобилна операционна система Android и се използва за визуализация на състоянието на паркоместата и метеорологичните условия на паркинга в реално време. Събитието е включено и в централната програма на нощта.pic 2

Участващи учени: доц. д-р Станимир Садинов и гл. ас. д-р Красен Ангелов.


От 18.30 часа предстои и последната демонстрация, организирана от ТУ Габрово - Наука в града FRESHER: Управление на светодиодно осветление.

В нея ще научите, какво е приложението на съвременния дигитален метод за управление на светлинния поток, спектъра на излъчената светлина и създаването на различни цветни режими (RGB) за визуализиране на специални ефекти, които се използват в архитектурата на сгради и развлекателната индустрия. 

Pic 3Участващи учени: доц. д-р Пламен Цанков, гл. ас. д-р Любомир Димитров и гл. ас. д-р Милко Йовчев.

От 19.00 часа не пропускайте и дигиталното студио с участието на проф. д-р инж. Илия Железаров – Ректор на ТУ-Габрово.

В Европейската нощ на учените с актуална лекция се включва и Музея на хумора и сатирата.

На 27 ноември от 18:30 в лекция на фейсбук-страниците на Музея на хумора и сатирата, ще научите ценни факти и ширещи се псевдофакти за храните, диетите и метаболизма. Водеща ще бъде инж. Ивайла Сопотенска - експерт по храните, докторант в УХТ – Пловдив, научен редактор в НаукаOFFnews и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab,. В лекцията си "90-дневна, разделно, кето... психология на диетите", тя ще се опита с доза хумор да разясни защо диетите стават хит и могат ли да бъдат научно обяснени, кои са факторите за успеха им, както и как са еволюирали вкусовете ни. Веднага след излъчването Ивайла ще е на линия за въпроси, в секцията за коментари под видеото.

На сайта на Европейска нощ на учените може да проследите и цялата програма за България. Всички събития са онлайн, така че ако откриете тема, която ви вълнува, можете да гледате от всяка точка на света.


Включете се в нашата „Малка анкета“ и играйте за награда "Голяма" книга! Ще е интересно и полезно, за да разберем какво знаете за науката и учените, да си направим изводите, а от там и препоръките как да направим знанието по-достъпно и по-популярно. Ще очакваме вашите мнения за най-дългата Европейска нощ на учените 2020, в която ще използваме кризата с COVID-19, за да ви направим съпричастни с 200 онлайн вълнуващи научни събития в 50 канала в социалните мрежи, не в един, а в три поредни дни – 27,28 и 29 ноември. Гарантираме, че ще ви е интересно и забавно, а и ще научите много нови неща!

ПОПЪЛНЕТЕ АНКЕТАТА!