Технически университет-Габрово тържествено отбеляза деня на народните будители

p3.fwНа 29 октомври 2020 г. Технически университет-Габрово отбеляза деня на народните будители.

Тържественият академичен съвет беше открит от проф. Железаров, който се обърна към академичната и студентска общност с думите: „За мен е удоволствие да открия Тържествения академичен съвет, посветен на деня на народните будители. Датата 1-ви ноември е запечатана силно в паметта на всеки българин. На тази дата ние почитаме делата на онези велики българи, които надскочиха своето време, запалиха искрата на българщината и оставиха дълбоки следи в развитието ни като народ и държава. Днес повече от всякога се нуждаем от уроците на миналото, за да може да отговорим на предизвикателствата на настоящето.

Уважаеми колеги и студенти, с днешния тържествен академичен съвет всички заедно ще отбележим деня на българския дух. Желая ви здраве, упоритост и вдъхновение, за да може да отстояваме традициите и да вървим уверено към бъдещето. Честит празник!“

Академично слово изнесе доц. д-р Иванка Стоянова - Тодорова – Декан на факултет „Стопански“. В своята презентация доц. Стоянова проследи историческото развитие на празника и подчерта значимостта на делото на народните будители.

На основание на Правилника за награди, почетни звания и именуване на зали в Технически университет-Габрово грамота и парична награда получиха всички преподаватели, придобили научна степен или академична длъжност през годината. През 2019 г. – 2020 г. в Технически университет-Габрово един преподавател е заел академичната длъжност „професор“, трима преподаватели са заели академичната длъжност „доцент“ и трима преподаватели са придобили образователната и научна степен „доктор“. Грамота за дългогодишна преподавателска и  научноизследователска дейност получиха пет преподаватели от Технически университет -Габрово, а за дългогодишна работа и професионално изпълнение на служебните си задължения бяха отличени двама служители. По традиция при отбелязване на празника на народните будители грамота и плакет с надпис получиха и пенсионираните преподаватели.

Наградите бяха връчени на основание на Заповеди на Ректора и решение на Академичния съвет на Технически университет-Габрово.