Технически университет - Габрово официално откри академичната година

DSC 9702С тържествена церемония, Технически университет-Габрово отбеляза началото на академичната година. В присъствието на Кмета на Община Габрово – госпожа Таня Христова, Областния управител на Област Габрово – госпожа Невена Петкова, членовете на Университетското настоятелство – инж. Николинка Хинкова, инж. Десислава Колева и инж. Калоян Иванов първокурсниците и студентите на Университета бяха приветствани от Ректора – проф. д-р Илия Железаров.

Проф. Железаров благодари на новоприетите студенти за избора да продължат своето образование в Технически университет- Габрово.

Ректорът на Университета напомни за добрите образователни традиции на ТУ-Габрово, за новите инициативи и предстоящото откриване на втория по големина Технологичен парк в страната, за възможностите, които стоят пред всички студенти, за облика на град Габрово, в който традициите в образованието, иновациите и предприемаческия дух вървят ръка за ръка. Проф. Железаров подчерта, че новата академична година започва „в условия на световна пандемия, съпроводена от икономическа криза и физическа дистанция, в един нов свят, в който ние заедно трябва да организираме учебния процес по начин по който, да осигурим качеството на обучението, но и да пазим живота и здравето на всички“.DSC 9703

Ректорът на Университета пожела на всички студенти и преподаватели една ползотворна, успешна и запомняща се академична година. Тази година ще бъде изпълнена с нови предизвикателства, но ще ни отвори и нови хоризонти. Трябва да бъдем отговорни и мотивирани, за да успеем да се справим с новостите – подчерта още Ректорът!

Госпожа Таня Христова пожела на всички присъстващи „новото нормално“ да не се настанява комфортно в живота ни и да успеем да променим формулата, така че да сме господари на ситуацията“. Кметът на Община Габрово се обърна към всички студенти с пожеланието годината да остане незабравима, не заради условията на епидемия, а „незабравима по старите студентски критерии, за които прекрасна учебна година значи освен нов свят от знания и възможности, още – нови приятели, забавления, емоции, любов, пътувания и свобода!“

„Имайте креативен дух и отговорен подход към образованието! Нека годините в Технически университет-Габрово бъдат най-ярките в живота ви! – обърна се към студентите госпожа Невена Петкова – Областен управител на Област Габрово. На академичния състав, Областният управител пожела „вдъхновяващи студенти, отворени за знания и готови да се справят с новостите в учебния процес“.

DSC 9744 DSC 9766

 

След тържественото откриване на академичната година студентите от всички специалности получиха указания за организацията на учебния процес от обучаващите катедри. На този етап Университетът предлага хибридна програма – част от учебния материал и определени модули ще се поднасят онлайн, а практическите и лабораторни занятия ще се провеждат присъствено при спазване на всички мерки за дезинфекция и формиране на малки групи. Университетът разполага с огромна материална база, която ще позволи да се спазва изискването за социална дистанция – напомниха от Ръководството.

DSC 9709 DSC 9773