ТУ – Габрово е водещ в трансфера на знания според рейтинговата класация U-Multirank

Технически университет – Габрово е един от 13-те български университета, които участват в престижната международна рейтингова класация U-Multirank (Ю-Мултиранк/University-Multirank/Университетски рейтинг). Университетът ежегодно представя данни по различните индикатори от 2017 г.

В международната рейтингова класация през 2020 г. участват 1 800 университета от 92 държави, над 5 300 факултета и над 11 800 специалности в 28 тематични области. Класирането отчита както институционалното ниво на представяне, така и представянето в конкретни области и професионални направления.

Резултатите от изданието на U-Multirank за 2020 г. сочат, че Технически университет – Габрово е водещ в индикатора „трансфер на знания“ и в индикатора „изследвания“.

Индикаторът „трансфер на знания“ отразява комерсиализацията на научните изследвания, организиране на дейности в рамките на продължаващото професионално развитие и дейности, насочени към разпространение на знания и експертизата на Университета към бизнеса, публичния сектор и заинтересованите страни. По този индикатор ТУ – Габрово е с най-добро представяне по показателя „продължаващо професионално развитие“.

Индикаторът „изследвания“ също е съвкупност от различни показатели, а ТУ – Габрово е водещ в привличането на млади изследователи и постдокторанти.

5 DIMENSION

Международната рейтингова класация на висшите училища съпоставя университетите по пет ключови показателя: преподаване и учене; научни изследвания; трансфер на знания; международна ориентация; регионална ангажираност.

Уникалната „диаграма на Sunburst“ на U-Multirank илюстрира профила на ТУ в петте ключови индикатора. Те са посочени с различни цветове. Всеки „лъч“ представлява един от тридесетте U-Multirank показателя, чрез които се съставя рейтингът. Колкото по-дълъг е лъчът, толкова по-добра е ефективността на университет в избрания индикатор: лъчът с пълна дължина означава ефективност в „топ група“, докато късият лъч означава „слаба“ ефективност. Липсващият лъч показва, че няма налични данни за конкретния индикатор.

Рейтинговата класация отчита още, че Технически университет – Габрово предлага програми на чужд език, а процентът на завършилите образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“ е сравнително висок – 55,87% при бакалаврите и 64,72% при магистрите. Общият профил на Университета показва добри резултати по различни показатели, като общият резултат от представянето на ТУ – Габрово за 2020 г. е 2 „А“ (много добро).