Проф. Александров: „Вярваме, че сме намерили правилния път до нашите бъдещи студенти“

Необичайните условия, наложени от COVID-19, изискват нов тип организация на кандидатстудентския прием в Технически университет – Габрово. За подхода на университета, свързан с приема на нови студенти, за онлайн кандидатстването, за платформата, която ще бъде използвана за онлайн кандидатстудентските изпити, и по други въпроси е интервюто с проф. д-р инж. Анатолий Александров, зам.-ректор „Учебна дейност“ в ТУ – Габрово, за вестник „100 Вести“.

prof d r A Alexandrov– Проф. Александров, тазгодишната кандидатстудентска кампания преминава в необичайни условия, наложени от COVID-19, каква е създадената организация, за да бъде с успешни резултати?

– Независимо от усложнената обстановка, свързана с COVID-19, в Технически университет – Габрово е създадена необходимата организация за реализирането на успешна кандидатстудентска кампания. Тази година предимно разчитаме на възможностите на информационните и комуникационните технологии и осъществяваме поограничен личен контакт с младите хора. В същото време самите кандидат-студенти използват повече тези технологии, за да се информират и да общуват. Цялата информация за кандидатстудентската кампания и специалностите, които предлагаме, е публикувана на интернет страницата ни. Непрекъснато правим актуализации и се стремим информацията да е налична, ясна и разбираема за младите хора. Все пак в необичайните условия осигурихме възможност за онлайн кандидатстване, а за първи път и за онлайн записване на новоприетите.

Кандидатстудентските изпити се провеждат съгласно календарен график, утвърден от Академичния съвет и публикуван на уеб страницата на Университета. Конкурсните изпити са по избор на един от предметите – математика, български език и литература, география и общотехническа подготовка, и са под формата на тест. Осигурена е възможност за провеждане на кандидатстудентските изпити онлайн с използване на две утвърдени системи – тази на ТУ – Габрово за онлайн изпитване, която включва разнообразие от различни видове тестове за кандидатстудентски изпит, и основната платформа за електронно и дистанционно обучение Moodle. Кандидат-студентът получава предварително уникален номер, гарантиращ неговата сигурност и позволяващ идентификация и присъединяване към определен изпит. Резултатите от оценяването се проверяват онлайн. Във връзка с приемането на кандидатстудентските документи също беше създадена система и се направи необходимата организация. Полезна информация за онлайн кандидатстването и записването може да се намери на нашата интернет страница. На разположение на кандидат-студентите са всички необходими документи, както и подробна информация за цялата процедура. Процесът по записване на новоприетите студенти е максимално улеснен.

Освен тази възможност ние организирахме и кампания за подаване на документи лично. От 15 до 28 юни 2020 г., включително в събота и неделя, в библиотеката на Техническия университет е организиран прием на кандидатстудентски документи. Осигурено е спазване на санитарно-хигиенните изисквания, както и достатъчно пространство за всички желаещи, без да се получава струпване на хора. Необходимите документи за кандидатстване се предлагат в книжарницата на университетската библиотека, но могат да се попълнят и предварително. На място може да се внесе семестриалната такса за обучение. Така ние вече очакваме нашите кандидат-студенти, които искат да ни посетят лично и да придобият по-ясна представа за ТУ – Габрово и възможностите, които предлагаме. Опитът през последните години ми дава основание да твърдя, че успешната кандидатстудентска кампания до голяма степен е свързана с предлаганите специалности, интереса на младите хора към образованието и нуждите на бизнеса. В това отношение ТУ – Габрово има значителни предимства, защото нашите специалности са съобразени както с изискванията на бизнеса, така и с потребностите от нови специалисти на пазара на труда. По този начин обучението на студентите предлага онзи набор от знания, компетентности и умения, които са търсени от работодателите.

Нашите специалности не само са актуални, но имат и интердисциплинарен характер, съдържат голям обем практически занятия, което спомага знанията да се трансформират в умения. Успешно развиваме съвместно обучение с университети в Германия, което предоставя възможност за получаване на двойни дипломи. Предлагаме бизнес ориентирано обучение, което е по заявка на компании от региона и страната, и така нашите студенти могат да изготвят своите курсови работи, проекти и дипломни защити в самото предприятие, да решават специфични технологични задачи в реална работна среда, да провеждат стажове и практики, а впоследствие да намерят своя работодател. Важно предимство е също, че в резултат на ограниченията, които се създадоха вследствие на епидемиологичната обстановка, всички административни услуги в нашия университет се предоставят електронно. Това е голямо улеснение за студентите и спестява много време. Надявам се, че тези предимства ще стигнат до младите хора и техните родители и те ще ни се доверят.

– Разбрах, че специално за целта организирате представяне на специалностите за академичната 2020/2021 учебна година, както и предимствата на Технически университет – Габрово, в какво ще се състои то?

– Технически университет – Габрово беше един от първите университети, които се включиха в кампанията „Моето бъдеще като инженер е в България“. Инициативата е на дигитална академия „Хайкад“ и има за цел да покаже какви възможности за модерно инженерно обучение на световно ниво предлагат българските технически университети, без да е нужно младите хора да напускат страната. Уебинарът е напълно безплатен за кандидат-студентите, подкрепен е от огромна аудитория специалисти и неговата цел е да покаже предимствата на българското висше образование.

През последните години сме свидетели на остър недостиг на квалифицирани специалисти в различни сектори на икономиката. Едновременно с това част от кандидат-студентите наистина избират чуждестранни висши училища, но много често причината не е разликата в качеството на обучението, а в надеждата за по-добра последваща реализация в чужбина. Също така забелязваме, че тази тенденция не е устойчива и много млади хора се завръщат. Позитивен е и фактът, че образованието остава ценност от първостепенно значение за българина, защото придобитото образование определя успешността в живота. В рамките на инициативата ТУ – Габрово ще представи специалностите и предимствата си. Тук наистина имаме какво да покажем и да докажем на младите хора и техните родители, че да учиш в ТУ – Габрово си заслужава. Така например ТУ има сериозни традиции в инженерното образование, развивани през годините, така че да отговарят на предизвикателствата на съвременното общество. Разполагаме с висококвалифициран състав, мотивиран да работи с младите хора.

– Попълвате ли с нов набор от специалности, по които се обучават студентите в габровския ТУ?

– Тази година предлагаме две нови специалности – „Комуникационни технологии и киберсигурност“ и „Дигитална администрация“, които са съвременни и съобразени с изискванията на работодателите. Университетът разполага със съвременна материално-техническа база. Нашите лаборатории са финансирани от фирми и имат научно оборудване на добро ниво. Поддържаме много интензивни контакти с компаниите, които предлагат стажове, стипендии, подпомагат учебния процес и стимулират студентите да се реализират в съответната област. Създаваме възможности за непрекъснато развитие на нашите възпитаници чрез участия в научноизследователски проекти, реализиране на мобилност с цел обучение и практика в чужбина и възможност за получаване на немска диплома. Всичко това показва, че ТУ – Габрово е университет с традиции, иновации и качество в обучението, напълно съизмерими със световните тенденции. В условията на глобализация, свободно придвижване и пребиваване младите хора имат голяма възможност за избор на държава, университет и образователна програма. Ние предлагаме съизмерими стандарти в обучението и качествено образование в България. Ще очакваме всички кандидат-студенти и техните родители на 17 юни от 14:00 часа да се включат в Уебинара.

– Технически университет – Габрово се включи в кампанията „Моята професия – моето бъдеще“, организирана от портала на българските общини Kmeta.bg, защо?

– Нашата мисия е да предлагаме качествено обучение в различни специалности, така че нашите студенти да успеят да придобият знания, умения и компетентности, които да им позволят да се реализират и развиват в желаната от тях област. Тази мисия обаче не се постига само в рамките на учебния процес. Университетът предлага непрекъснат контакт с високотехнологични компании, които търсят своите млади специалисти. Ежегодно организираме национални дни на кариерата, работим с нашите студенти, за да ги мотивираме да се развиват, и подпомагаме тяхната реализация. Неслучайно отборите на ТУ – Габрово заемат призови места в национални и международни олимпиади, състезания и хакатони. Там нашите студенти представят своите идеи и разработки и демонстрират всичко, което са научили през годините. Кампанията „Моята професия – моето бъдеще“, организирана от портала на българските общини Kmeta.bg, е още една възможност за нашите студенти да разработят проекти, да успеят да се докоснат до новите предизвикателства, да представят своите идеи и да срещнат своя работодател. Уверен съм, че студентите на Технически университет – Габрово ще имат какво да представят.

– Имате ли опасения за това дали кандидатстудентската кампания ще приключи успешно?

– Габровският университет полага усилия за реализиране на кандидатстудентската кампания всяка година. В условията на сериозна конкуренция на национално и международно ниво ние ежегодно се опитваме да заслужим доверието на младите хора, да ги подпомогнем при избора на професия и университет, да ги насърчим да разчитат на нас и да ни разпознават като престижна образователна институция. През последните години кандидатстудентските ни кампании приключват успешно и ние реализираме план-приема на 100%. Вярвам и съм оптимист, че независимо от обстановката, Технически университет – Габрово отново ще се справи с това предизвикателство.

– Кои, според Вас, ще бъдат кандидатстудентските неволи тази година?

– Пандемията COVID-19 се оказа не само предизвикателство за университетите, системата на образованието, но и за младите хора и техните родители. Предполагам, че голяма част от кандидат-студентите изпитват затруднения да се ориентират сред многото възможности, мечтите си, желанията на родителите и близките. Защото изборът на университет и специалност е важен житейски избор, определящ бъдещото развитие на младите хора. Технически университет – Габрово предлага онлайн кандидатстване и лесни стъпки за записване на новоприетите студенти, много възможности за избор и непрекъснат контакт с кандидат-студентите и техните родители. Ние вярваме, че сме намерили правилния път до нашите бъдещи студенти и сме способни да ограничим техните затруднения през тази година.

Източник: в. „100 Вести“ 12.06.2020 | Стефка Бурмова