Поздравление за 24 май от ректора на ТУ – Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров

TU24flagsУВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА, НАУКА, КУЛТУРА И ИЗКУСТВО,

СКЪПИ СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ ОТ АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ,

Няма друг празник, който така силно и безусловно да ни обединява като нация, където и да се намираме, както 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Този празник е отстоял на времето, защото чрез великата мисия на нашите просветители, творци, учени, днес България заема достойното си място в европейската и световната културна съкровищница. Ние сме духовни наследници на колосалното дело на първоучителите – светите братя Кирил и Методий, продължаваме да насищаме с положителна енергия този празник, отдавайки заслужено своето признание на всички, посветили живота си на развитието на просветата, науката, културата и изкуството.

В днешния ден имаме право на заслужена гордост и самочувствие, че принадлежим към един от будителските градове на България. Името на Габрово винаги се асоциира с люлка на модерното светско образование, място, което е било и продължава да бъде норма в понятията ни за трудолюбие, за находчивост и за новаторство. Днес ние сме горди последователи на всички онези, които са дали тласък за издигане на българското образование до равнището на европейското. Работим за това Габрово да бъде иновативното сърце на България.

Тазгодишният 24 май е по-различен от традиционния. По улиците няма да премине тържествената манифестация, а ще бъдем заедно с помощта на дигиталните технологии. 24 май ни дава повод за размисъл – намирайки се в условията на безпрецедентно предизвикателство за всички сфери в живота, за нашата отговорност пред младите хора. Да не прекъсваме нито за миг предаването на знание и да вдъхваме вяра, че от това има смисъл. За да се гордеят габровци със своя университет, а ние – с нашите възпитаници.

По традиция и тази година Технически университет – Габрово ще отличи най-значимите постижения на академичната общност. 20 студенти с отличен успех ще получат грамота и парична премия. Ще наградим и тези, които са постигнали призови резултати в различни международни олимпиади, хакатони и други научни събития през годината.

Нека 24 май бъде за всички ни не само празник, но и отворена врата към следващи достижения на духовността и просвещението! Нова възможност и сигурност за бъдещето на образованието и науката ни!

Нека да ни е честит този най-съкровен български празник – денят на светите братя Кирил и Методий!

ПРОФ. Д-Р ИНЖ. ИЛИЯ ЖЕЛЕЗАРОВ

Ректор на Технически университет – Габрово