Инженерните висши училища са път към дигиталната трансформация

Iliya Zhelezarov dm„Технически университет – Габрово се гордее с кадрите си. Над 30 хиляди са инженерите в България, възпитаници на това учебно заведение, включително хора на възлови позиции. Преди повече от две десетилетия инженерното образование беше много трудно, на места то продължава да е такова и ние сме едно от тях. Има неща, които трябва да се научат, защото, ако не се научат, не си заслужава човек да има дипломата на инженер.“, каза в интервю за БНР – радио Стара Загора ректорът на ТУ проф. д-р инж. Илия Железаров.

„Инженерните висши училища са много важни в момента – за подпомагане на българската индустрия, за осъществяване на прехода и към съвременния свят, към дигиталните технологии, дигиталната трансформация, към това, което се случва около нас. За съжаление демографската криза не ни позволява във всеки момент да имаме на пазара на труда достатъчно хора, от които ние да си изберем най-добрите инженери, това ни кара да търсим други решения. Няма да е далеч времето, когато един от най-добрите приятели на човека ще се казва – робот.“, прогнозира ректорът и допълни, че извънредната ситуация, довела до физическо и социално дистанциране, е дала възможност за осъществяването на дистанционно обучение. По думите му, посещаемостта на онлайн лекциите дори е по-голяма.

„Вървят занятия онлайн, вече правим изпити онлайн, ние бяхме един от първите университети, провели академичен съвет онлайн съгласно всички правила за висшето образование, бързо се пренастройваме.“, увери проф. Железаров. Той изтъкна, че „Хубавото при нас, не защото сме в Габрово и пестим пари от това, да дадем на някоя водеща компания, да ни разработи информационна система, е че ние сами си разработихме универсална университетска система. След това успяхме да я продадем на няколко други наши университета в България. Постоянно надграждаме тази система, защото тя ни позволява да бъдем гъвкави и независими, а това е много важно в един момент, когато решиш да направиш нещо, да не търсиш кодовете от някой друг или да възлагаш работата на другиго. Някои от тези неща, които сега се случват, бяха планирани да се случат в 4-годишния мандат на ректора.“, подчерта Илия Железаров, като сподели, че тази година ТУ – Габрово разкрива (може би първи в България) „дигитална администрация“. Хибридната специалност ще обучава хора, които ще се занимават с публична администрация и електронно управление. 

В момента ТУ – Габрово изгражда модерен технологичен парк. „Въведеното в страната извънредно положение пречи на инсталирането на получената техника, но при настъпването на по-благоприятна ситуация, тя ще бъде инсталирана и достъпна не само за студенти, докторанти, бъдещи инженери, а и за ученици, които имат желание да  се докоснат до нея, да изберат своя път в областта на техническото образование, а защо не и в науката, да се развиват не само като инженери, а и като учени, които да градят света в бъдеще.“

В интервюто проф. д-р инж. Илия Железаров разказа и за платформата на студентите от ТУ – Габрово, финалисти в най-големия хакатон „Как да хакнем кризата в България“, посветен на решаването на проблемите, предизвикани от коронавируса.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл:

https://bnr.bg/starazagora/post/101269420/injenernite-visshi-uchilishta-sa-pat-kam-digitalnata-transformacia       

Автор на снимката: Драгомир Минков