ТУ част от иновационното планиране в Габрово

Технически университет – Габрово ще е важен партньор в процеса по планиране на иновациите на местно ниво. Тази идея е залегнала в проекта TeRRItoria „Участие на местни заинтересовани страни в отговорна наука и иновации в регионите“, който Община Габрово изпълнява съвместно с още 12 организации от градове в Европа.

В рамките на проекта на 28 февруари 2020 г. се състоя дискусия на тема „Заедно за бъдещето на Габрово“, чийто домакин бе Техническият университет. Участие взеха кметът на Габрово Таня Христова, областният управител Невена Петкова, ректорът на ТУ проф. д-р инж. Илия Железаров, представители на бизнеса и браншови организации.

TeRRitoria meeting TU

Габрово е един от петте европейски региона, в които се проучват и експериментират подходите на териториално отговорни изследвания и иновации. Основна цел е да се постигне публично участие при разработването на стратегия за интелигентна специализация. Научната общност, образователните среди, местната власт, бизнеса и структурите на гражданското общество съвместно ще осъществяват процесите на стратегическо планиране.

Според Венцислав Козарев, програмен мениджър във Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, териториалното планиране включва предизвикателства като мобилност, миграция на хора, капитал и познания. Той подчерта, че в Габрово има достатъчно фактори, които да подпомогнат развитието – съществуващата научно-изследователска и иновационна екосистема, както и доброто сътрудничество между обществените сектори. Експертът открои така наречената „отворена наука“, чрез която може да се изгради макрорамка, свързваща иновациите с местните общности и техните интереси. Това би провокирало научния процес да излезе извън обичайната си среда и да комуникира постиженията си с повече заинтересовани страни.

За Петър Ганев от Института за пазарна икономика актуалната инвестиционна среда в региона има потенциал да зададе подхода за развитие на икономиката, като един от най-важните сегменти в него е развитието на индустриалните зони в града.

Участниците коментираха нуждата от отчитане мнението на младите хора, техните интереси, таланти и амбиции. Мерки в тази посока са разработването на анкета за ученици и младежи, които да вземат пряко участие в изграждането на плана за развитие на града, проучване нуждите и потенциала за развитие на бизнеса, популяризиране на локалните производства пред младите хора и други.