Ръководството на Техническия университет заседава онлайн

Ректорският съвет на Технически университет – Габрово проведе първото си онлайн заседание с видеоконферентна връзка. Ректорът проф. д-р инж. Илия Железаров е удовлетворен от работата по този начин и информира в интервю за „Дарик радио“, че в средата на април, по план на 14-и, ще се проведе онлайн и заседанието на Академичния съвет.

Платформата, която са използвали ректорите, е част от пакета на Майкрософт, теоретично тя позволява включването на безброй участници, но това не е удачно практически. Академичният съвет на Университета е от около 30 души. Приблизително такъв е съставът и при провеждането на събранията, което означава, че ограничителните мерки във връзка с епидемията от коронавирус няма да препятстват управлението на дейността. Има възможност в платформата да бъдат качвани документи и членовете на съвета да се запознаят с тях предварително.

Подобни онлайн конферентни връзки с успех се използват в чужбина при провеждането на различни форуми и се оказват доста удачни от гледна точка на тяхната експедитивност и икономия на средства, споделя ректорът. Подобна практика съществува и в други български учебни заведения.

Габровският инженерен ВУЗ има опит в онлайн обучението. Досега ръководството се е въздържало от въвеждането на тази форма при инженерните специалности заради необходимостта от лабораторни упражнения, но от началото на извънредната ситуация всички редовни студенти в Габрово учат онлайн.

„В обучението при техническите специалности има неща, които трябва да бъдат отработени на място. Това бяха едни от резервите, свързани с дистанционното обучение в инженерните университети, но трябва да ги преодоляваме, иначе ще изгубим годината.“, каза проф. Железаров. Той увери, че обучението на студентите онлайн се осъществява нормално, няма риск за втория семестър и годината, възможно е само да се получи закъснение с около седмица.

„В рамките на извънредното положение, а вероятно и до Великден, присъствените занятия в училищата няма да бъдат възобновени – допълни още проф. Железаров. – Ние също няма да рискуваме здравето на нашите студенти и преподаватели, защото то е най-важно.“

Източник: DNEWS.BG | 24.03.2020 | Маргарита Стоянова