ТУ – Габрово ще провежда онлайн изпити за кандидат-студенти

campus10 flagsТехнически университет – Габрово е готов да предложи дистанционни онлайн изпити за всички, които желаят да кандидатстват в учебното заведение. Така ще се отговори на очакванията на кандидат-студентите и на ограниченията, които се създадоха вследствие на епидемиологичната обстановка и извънредното положение в страната.

Предварителните тестове ще могат да се проведат в специалната университетска информационна система – http://umis.tugab.bg.

В нея кандидатите за студенти се регистрират, посочват желаната специалност и заплащат таксите, могат да задават и въпроси чрез осигурената пряка връзка за комуникация. Друго предимство е, че резултатите от оценяването и класирането по специалности също ще се проверяват онлайн.

„Преди да влезе в платформата, кандидатът ще получи парола и код за достъп до съответния изпит. Системата позволява да се провеждат изпити с най-разнообразен характер – отворени и затворени тестове, есета и други – коментира директорът на Центъра за електронно и дистанционно обучение към ТУ – Габрово доц. д-р инж. Алдениз Рашидов. – В онлайн средата могат да се правят тестове по математика, география, български език и литература.“, допълва той.

По думите на доц. Рашидов, за да се гарантира сигурността, кандидат-студентът ще получи предварително уникален номер, чрез който да се идентифицира и да се приобщи към определен изпит.

Освен тази автоматизирана система, с която Техническият университет разполага отпреди десетина години, има възможност да се провеждат кандидатстудентски изпити и чрез платформата http://dmoodle.tugab.bg/. Това е виртуална среда за електронно и дистанционно обучение, чрез която различни кандидати могат да бъдат изпитвани от разстояние. При нея се подготвят списъци с входящи номера, след което на кандидатите се изпращат кодове за достъп и пароли, чрез които да влязат и за определено време да попълнят тестовете си.

doc Aldeniz RashidovКъм момента работата на студентите и академичния състав на ТУ – Габрово продължава във виртуални класни стаи и кабинети чрез платформите „Мудъл“ и „Майкрософт тиймс“.

„В Microsoft Teams сме създали подходяща архитектура, която е огледално отражение на университетската структура, включваща катедри, специалности, курсове, академичен и ректорски съвет. Тя се използва от студентите и от преподавателите за провеждане на онлайн учебни занятия, както и за заседания на ръководните органи на Университета.“, обяснява доц. Алдениз Рашидов.

Ползвайки тази платформа, студентите получават безплатно лиценз за Microsoft Office 365, предоставен от Министерството на образованието и науката. Досега в http://dmoodle.tugab.bg/ са качени общо 1 867 учебни курса, а потребители са повече от 4 000 студенти.

На интернет страницата на Технически университет – Габрово кандидат-студентите могат да намерят пълната информация за специалностите през учебната 2020/2021 г., както и за реда и условията за кандидатстване. За тези, които ще се явяват на кандидатстудентски изпит онлайн и искат да се запознаят с техническите условия, датите и начина на провеждане, на сайта ще бъдат публикувани подробни указания.