Студенти от ТУ финалисти в най-големия BG хакатон за проекти срещу Ковид-19

Студенти от Технически университет – Габрово са сред финалистите в най-големия хакатон (технологично събитие) у нас „Как да хакнем кризата в България“, посветен на решаването на проблемите, предизвикани от коронавируса Ковид-19.

Hackcrisis HakatonЧетвъртокурсничката Александра Маринова – специалност „Компютърен дизайн в индустрията“, Йордан Пенев – магистър „Компютърни системи и технологии“, и Илия Неделчев – бивш възпитаник на ТУ, завършил „Компютърни системи и технологии“, са участници в отбора „Book4later“ (Резервирайте за по-късно).

Заедно с варненеца Орлин Бобчев, който е експерт в бизнес развитието и управлението на проекти, решават да предложат услуга в помощ на туризма, като един от най-пострадалите сектори от COVID-19.

Екипът иска да изгради портал, в който хора могат да закупят опция да посетят избрана от тях дестинация и да го направят в бъдеще. Парите от опцията отиват при дружествата, които се обвързват да я изпълнят при пълното и́ заплащане след определен период.

„CovidTour“ (КовидТур) предлага почивка в Балчик за 5 дни на цена от 1 000 лв. В момента не могат да предоставят услугата, но са готови да я осигурят през следващите 10 месеца на цена от 450 лв.“, дават пример за опция участниците.

Платформата позволява на клиента да закупи опцията и в следващите 10 месеца да отиде в Балчик срещу 50 лв., доплащайки останалите 400 лв. в момента на ползване на услугата. Ако не използва услугата, 50 лв. си остават за „CovidTour“. „Ако реши да я използва след 4 месеца, трябва да уточни точна дата през платформата и да доплати останалите 400 лв. – допълват студентите. – Този модел би позволил ликвидност на бизнесите, които имат проблеми в момента.“

По думите на Орлин Бобчев екипът си е поставил срок от 10 дни, за да има работещ прототип. „Представителите на туристическия бранш, които искат да спечелят ликвидност и доходи за бизнеса си, могат да ни потърсят още сега!“, казва Бобчев.

Общо 15 са спасителните проекти – финалисти в трите категории на хакатона – „Спаси животи“, „Спаси общности“, „Спаси бизнеси“. Те си разделят наградата от 15 000 лв. и получават шанс в следващите две седмици да доразвият идеите си и да се борят за допълнително финансиране.

„Как да хакнем кризата в България“ събра над 850 души със 111 идейни проекта за справяне с кризата. В продължение на 48 часа участниците работиха за начини, чрез които страната ни може да излезе по-силна и по-обединена. По целия свят се появява коронавирусна култура, спонтанно и творчески, за да се справи с обществения страх, ограниченията и изолацията.

Снимка: https://hackcrisis.bg/