КАРИЕРЕН ПАНАИР - 05.12.2018 г.

10 Декември 2018, 10:03 pm
Публикувана в Последни новини
Прочетена 403 пъти Последно променена в Събота, 29 Декември 2018 22:09

 

Организатори на панаира бяха Технически университет Габрово, Мехатроника АД и Община Габрово. Това събитие бе реализирано в рамките на европейски проект Клъстер – стажове за подготвени за нуждите на индустрията бъдещи инженери, който предлага алтернативно решение за възстановяване на нарушената връзка между сферата на висшето образование и бизнеса, въвеждайки обучение на работното място, известно още като дуално обучение, във висшето образование.

9 фирми от Габрово и Идеал стандарт Видима АД от Севлиево представиха своето производство - основни бизнес дейности, продукти и услуги, пазари, възможности за кариерно развитие и готовността си да приемат на стаж студенти, които да бъдат включени в реални разработки.

Студентите от Технически университет - Габрово, изучаващи инженерни специалности, имаха възможност да установят личен контакт с представители на фирмите и да се ориентират към конкретнaфирмa, чиито профил отговаря на техните професионални интереси и предпочитания.

Фактът, че панаирът беше на територията на Мехатроника АД даде възможност на студентите да видят на практика производството, защото "машиностроенето, мехатрониката в настоящия момент нямат нищо общо с представите на много хора за изцапани с масло до лактите работници", както се изрази Николинка Хинкова.

ТУ Габрово, подкрепен от бизнеса и местните власти, изготвя предложение за въвеждане на дуалното обучение и във висшето образование. За да се реализира обаче на практика това начинание, са необходими промени в Закона за Висшето Образование, както и в Националната класификация на професиите и длъжностите в България.

 

 

DSC 0002    DSC 0018    DSC 0097
         
DSC 0072   DSC 0111   DSC 0113

 

 

Оценете
(0 гласа)