Ново партньорство между Технически университет-Габрово и Университет „Сейджо“ – Тойоаке

30 Октомври 2019, 3:07 am
Публикувана в Последни новини
Прочетена 487 пъти Последно променена в Сряда, 30 Октомври 2019 10:35

Seijoh University

 

 Проф. дтн инж. Райчо Иларионов – Ректор на Технически университет-Габрово бе на работно посещение в Япония от 21.10.2019 г. до 25.10.2019 г.
В рамките на визитата проф. Иларионов представи България, гр. Габрово и възможностите за обучение и научно развитие в ТУ-Габрово, пред Ректора и студенти от университет „Сейджо“ в гр. Тойоаке, Япония. Господин Акаока Исао и Зам. Ректора на японския университет отправиха приветствие и изнесоха кратка презентация.
На работните срещи между проф. Иларионов и ръководството на университет „Сейджо“ бе обсъдена възможността за двустранен обмен на студенти за практика и стаж. Студенти от ТУ-Габрово ще могат да посетят за две седмици предприятия в гр. Тойоаке, Япония, за да обогатят своя практически опит по специалността, която изучават. В рамките на престоя си студентите от ТУ-Габрово ще бъдат включени в курсове по японски език и култура. Японските студенти също ще имат възможност да посетят гр. Габрово, да се запознаят с българския език, бит и култура и да проведат практически занятия в местни фирми-партньори на ТУ-Габрово.
Основна тема на дискусиите между проф. Иларионов и Зам. Ректора на университет „Сейджо“ бе стартирането на съвместна магистърска програма към факултет „Стопански“, която ще бъде онлайн базирана.WEB-базираната система ще бъде реализирана от преподавателите от ТУ-Габрово, а онлайн курсовете ще бъдат разработени от двете страни. Договорено бе магистърската програма да завършва с двойни дипломи.
Преподавателска мобилност и обмен на добри практики между двете институции също бе една от основните теми на срещите. Мобилност на академичен персонал с цел обмяна на опит ще бъде заложена в съвместната работа на двата университета.
След ползотворните срещи между ръководителите на двете институции, двамата ректори си размениха творби на изкуството, представящи национални забележителности на двете страни.
В програмата на проф. Иларионов беше включена и среща с кмета на гр. Тойоаке – господин Масафуми Коуки, на която кмета изрази желанието си за по-задълбочено сътрудничество с предприятия и компании от гр. Габрово.
Визитата на проф. Иларионов в Япония бе по покана от страна на г-н Масаки Ишида – председател на образователна фондация „Ишида“. Цялостната организация на посещението и срещите на високо равнище се осъществи благодарение на усилията на д-р Светла Кирова – преподавател в университета „Сейджо“.
Господин Масаки Ишида ще бъде специален гост на тържествата по случай официалното честване на 55-годишнината на Технически университет-Габрово. В рамките на неговото посещение ще се подпише двустранен договор за сътрудничеството между двата университета.

 

Оценете
(0 гласа)