Европейска нощ на учените 2019 Технически университет - Габрово Избрана

30 Септември 2019, 7:54 am
Публикувана в Последни новини
Прочетена 509 пъти Последно променена в Понеделник, 30 Септември 2019 11:51

                                   Европейска нощ на учените 2019
European Night LogoТехнически университет - Габрово      

 На 27 септември в Технически университет - Габрово беше отбелязана Европейската нощ на учените.
Фоайето на Университетската библиотека се превърна в място за празник на науката с щандове за демонстрации и експерименти, обединени под наименованието - наука в града REFRESH.
Учениците от СУ „Райчо Каролев; ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“; ПТГ „д-р Н. Василиади“ и възпитаниците на детска градина „Мики Маус“ за няколко часа се потопиха в света на науката чрез демонстрираните научни изследвания и експерименти.
Търсеха отговори на различни въпроси: от кога и за какво се използва морзовата азбука и как се разшифроват точките и тиретата на тази азбука?
Баба ми слушала ли е музика изобщо? И как е ставало това? Коя технология е изобретена първо - магнетофонна лента, касета, дискета, телефон с шайба или грамофон?
Дали задачите, които ни поставят учените на ТУ-Габрово въобще имат някакво решение?
Какво е виртуална реалност? Колко ли е сложно да управляваш дрон? Сигурно и аз мога да го правя или поне ще опитам!
Участниците бяха разделени на отбори и посетиха демонстрационните постановки, обособени в пет бази.
Посетителите се запознаха с приложението на концепцията за интелигентен дом и интернет на нещата. Научиха как домашните уреди могат да бъдат умни и автоматизирани и как те могат да комуникират помежду си. Всички опитаха да управляват домашни уреди чрез едно единствено приложение, разработено от учените на ТУ-Габрово.

European Night 1 European Night 3 European Night 4    
         
European Night 5 European Night 6 European Night 7    


Огромен интерес предизвикаха и демонстрациите, при които посетителите управляваха силата на светлината чрез телефон. Чрез гласа си участниците променяха цвета на лампи и системи за осветление, за първи път видяха приложението на електромагнитната левитация и безжично пренасяне на енергия в осветителната техника. Много въпроси предизвика съвременното LED улично осветление с фотоволтаично (PV) захранване от слънчева светлина.
В пета база младите изследователи управляваха роботи чрез пляскане с ръце и се запознаха с приложението на роботите и автоматизираните системи в нашето ежедневие.
Въпреки наситената програма гостите на ТУ-Габрово продължиха с персонални обиколки на лаборатории.
Най-любопитни се оказаха учениците от СУ „Райчо Каролев“. Те посетиха всички отворени лаборатории в ТУ-Габрово. Запознаха се със системите за охрана и контрол в училищата, в домовете и на работните места, както и с принципите им на работа и видяха индустриален робот, автоматизирани системи и роботизирани машини.
Значителни знания в областта на възобновяемите енергийни източници показаха учениците от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Специално за тях беше отворена лабораторията за фотоволтаични панели, намиращи се на покрива на Технически университет-Габрово, електролизатори, водородна горивна клетка.
За организаторите на това събитие остана удовлетворението, че са запалили искрата на познанието в голяма част от бъдещето на Габрово и надеждата да видят сегашните си гости в аулите на Университета като бъдещи студенти.
Проектът REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри", договор №818879.
Технически университет-Габрово изказва благодарност на всички ученици, деца, учители и родители! Ще ви очакваме отново!

 European Night 8    European Night 9    European Night 10
         
 European Night 11    European Night 12    European Night 13

 

 

                       

Оценете
(0 гласа)